Göran bollar vidare

Ja, det här var svaret jag fick från Göran Boll. 
”Hej Karin
Jag har nu pratat med den MediYoga lärare som du haft kontakt med och har även fått läsa hela er mailväxling. Hon är väldigt ledsen över att detta blev så fel. Hennes intentioner var goda och misstag kan vi alla göra, även som yogis.
När det gäller din fråga till mig om vad man lär sig i våra utbildningar för vården så ingår både det västerländska och österländska synsättet på människan i dessa utbildningar. Vi lär ut alla fysiologiska aspekter av en övning, går igenom den forskning som finns i Sverige och internationellt på yoga vid olika krämpor och sjukdomar. Parallellt med detta lär vi också ut hur det ursprungliga yogiska synsättet avseende chakra, prana och kundalini beskriver människan som energivarelse. Denna kombination av synsätten från öst och väst har varit ett uppskattat och  framgångsrikt recept för MediYogans väg in i vården, där man idag på mer än 60 sjukhus och vårdcentraler, utan att tycka att det är konstigt, använder mantra och andra aspekter från den kundaliniyogiska tradition ur vilken MediYoga kommer. Det finns svensk forskning vid Linköpings Universitet som visar på mantrans effekter på hjärnan. Yogans energimässiga synsätt bekräftas numera även av kvantfysiken. Den indiske kvantfysikern Amit Goswami beskriver i sin utmärkt bok, ”The Quantum Doctor” yoga, ayurveda och TCM som kraftfulla former av kvantmedicin. Jag ser inte yogans mångtusenåriga kunskap om chakra och prana som något flummigt utan tvärtom som något som dagens samhälle behöver lära sig mer om.
När det gäller hur media skulle rapportera kring detta så delar jag inte din oro. Tvärtom  ser jag det som enbart positivt och uppmuntrar att de i ökande utsträckning beskriver yogans mångtusenåriga kunskap om chakra mm. 2012 förekom MediYoga mer än 160 ggr i media. Tidningen HÄLSA hade härom året en stort uppslagen artikel om chakrasystemet i samband med en intervju med mig.
Varmt välkommen på ett drop-in pass med mig på IMY framöver om du skulle ha intresse för det.
Må så gott Göran Boll”

Vad tycker ni om hans svar?

Tack för inbjudan till en yogalektion hos dig Göran. Jag kanske kommer nån gång. Men jag har gått på Kundaliniyoga. Jag gick på Kundaliniyoga när jag var femton år, då var det den enda yogaform som erbjöds i Stockholm. SEdan tog jag upp det igen när jag var i mina tidiga 30 år och det var på din dåvarande yogastudio, men inte med dig utan med din medarbetare. Jag tackar för inbjudan, men jag ska vara ärlig, kundaliniyoga är inte min form av yoga. Jag har hittat min form. Jag älskar hathayoga och ashtangayogan som är sprungen ur den. Och jag älskar att sjunga mantran och japa meditera. Jag älskar att meditera över min chakran och också att sjunga med och för mina chakrapunkter. det är inte bara inom Medicinska yogan som man gör det.

Men aldrig i hela livet kommer jag att säga till en människa som kämpar med cancer att yogan har svaret, eller att det är för att den personen har obalanser i sina chakran och vet ni varför?

Titta på den här videon som jag fick skickad till mig av min dotters gamla lärare, Anna. Våra bröst är som termonmetrar för hur världen mår. Jag blev så fruktansvärt berörd av den och jag skulle vilja få den översatt, för jag förstår att jag missar en massa saker. Men plötsligt gick det upp för mig att vi kvinnor är försökskaniner och det gör mig nedstämd. Vi ska inte känna skam och skuld för att vi får bröstcancer, vi ska bli fly förbannade för att vi utsätts för den här skiten.

En annan sak som gör mig nestämd och som jag också tror hänger ihop med att cancern ökat lavinartat de 50 senaste åren. Idag kan man läsa det här Stockholms vatten sämre än New York

Kanske dags att sluta navelskåda och rikta blicken lite högre än att sjunga för sina chakran. Eller fortsätta att skuldbelägga de som insjuknar i cancer genom att fortsätta att rabbla mantran, för om vi inte går ihop oss och släpper hela skuldpådyvlandet och riktar in oss på det som är viktigt, så kommer vår värld att förvandlas till en sopstation.

Som yogalärare och som utbildare av yogalärare får man inte glömma en viktig sak, vi har makt. Och det är bra om man synar makten då och då.

 Så här skrev en läsare av bloggen:
”Ett par frågor till Boll: Vilka var de goda intentionerna som hans elev misslyckades med? Vad lär Boll exakt ut till eleverna gällande denna fråga om uppkomst av cancer beroende på obalanser i chakras? Bolls svar här säger egentligen bara att det är viktigt att österländsk och västerländsk medicin möts. Hela svaret är ett ickesvar, anser jag.”

12 reaktioner på ”Göran bollar vidare”

 1. Ett par frågor till Boll: Vilka var de goda intentionerna som hans elev misslyckades med? Vad lär Boll exakt ut till eleverna gällande denna fråga om uppkomst av cancer beroende på obalanser i chakras? Bolls svar här säger egentligen bara att det är viktigt att österländsk och västländsk medicin möts. Hela svaret är ett ickesvar, anser jag.

 2. Jag har läst dina olika inlägg flera gånger, men jag förstår inte kopplingen som du tar till skuldbeläggande och sjukdom. Jag vet ju inte exakt vad du och yogaläraren har skrivit till varandra men det du skriver här tolkar jag inte som skuld om någon pratar om en obalans.
  Sedan vill jag klargöra att jag inte tror att någon kan hitta svar åt någon annan. Som yogalärare passar jag mig noga för att ge svar i någon form kring sjukdomar. Och jag har ingen sådan kunskap att komma med heller kring varför man får den ena sjukdomen eller den andra. Vet inte om någon yogalärare har det. Själv kan man se i backspegeln ibland att svårigheter av olika slag fått oss att gå åt andra håll och hitta annat vi inte skulle sett annars. Men det blir bara cyniskt om någon i situationen ska ge välmenande råd. Men som Göran Boll skriver, vi kan alla brista i vårt omdöme. Tyvärr även yogalärare.
  Men vad är sjukdom? Det är väl där vi hamnar till slut. Är det så att den som blir sjuk fylls av skam för att vi har ett samhälle fyllt av skambeläggande? Där alla ska vara friska och om man inte ätit som man "ska" eller på andra sätt skött sig så blir man sjuk? Jag vet inte, jag frågar bara i all enkelhet. Det känns som många som kommenterar och följer dig blir så otroligt upprörda, kanske är hela kärnproblematiken där? Kring skammen? Jag resonerar bara. Jag har växt upp med en pappa som alltid var sjuk, jag kommer inte ihåg honom som frisk. Det var något som jag tidigt lärde mig att inte berätta, något jag skämdes över. Faktiskt.
  Ingen vet vad man kan komma att drabbas av eller hur tillvaron ser ut imorgon, vi får vara mer rädda om varandra och kanske inte läsa in mer än vad som sägs. Lite olyckligt när yogis och yoginis står mot varandra. Kanske är vi extra känsliga för det som någon i yogavärlden säger också. Jag är inget undantag, jag har blivit mer upprörd över saker som sagts av yogis än av andra. Jag skickar en stor kram till dig Karin och tänker att du och Göran Boll kanske skulle ha mest utbyte av att ses och prata, ibland blir det skrivna fel.

 3. Annika, jag får massor med mejl från kvinnor som känner sådan skam för att de fått cancer, och det är särskilt från kvinnor som på något sätt varit i närheten av den alternativa vården eller yoga. Där har de hört såna märkliga kommentarer om varför man blir sjuk. När man väl är sjuk, är man väldigt hudlös, vilket jag försökte berätta tidigare. Man blir oerhört ledsen när man hör alla de här kommentarerna. Jag har fått väldigt mycket kärlek och omtänksamhet, men jag har också blivit bemött av enorm mycket okunskap som sårat något enormt. När man blir sjuk handlar det om att överleva och då behöver man stöd. Därför är det också viktigt att de som jobbar med det är medvetna om hur viktigt det är. Att vara försiktig med vad man säger. Hur man säger saker om man tar på sig rollen för att jobba med just cancersjuka. Eftersom energin hos den cancersjuka måste gå åt till att bekämpa sjukdomen och inte skapap ångest och oro.
  Jag vill inget hellre än att den västerländska vården ska ta sig an den österländska eller låt oss säga den alternativa vården. Men man måste också kunna ifrågasätta den alternativa vården och de som jobbar med den. Men när det kommer till det, så är det som om det är så fruktansvärt att krtisera såna "kärleksfulla" människor som yogisar. Som om yogaisar står över det andra yrken måste tolerera. I alla andra yrken blir man kritiserad, antingen på jobbet och det handlar oftast om att man ska förbättra och komma längre. Men eftersom Medicinsk yoga faktiskt kommit så långt som ända in till sjukhuset, så måste man också kunna tycka till om dess lärjungar. Varför behöver det bli så farligt? Jag blev upprörd på vad den av Göran Boll utbildade läraren för att hon sa saker som jag inte tycker att man säger till en cancersjuk. Men också för att jag hört liknande resonemang tidigare.

  1. Det låter hemskt, att man ska känna skam över att man blir sjuk, vad man än drabbas av. Och jag tror i det fallet inte att cancersjuka är mer drabbade av de tankarna än andra. Självklart sårar det. Jag kan också föreställa mig att man får enormt mycket välmenande råd som kan vara svåra. Själv har jag haft eksem på händerna och du kan inte ana hur mycket konstiga råd jag har fått. Och som en person sa till mig; eksem, jaha men det betyder ju att du har själsliga problem… Nu är det inte livshotande att ha eksem men det kan vara besvärligt ändå. Vi kanske alla måste göra upp med den hör föreställningen om vad sjukdomar är? Och att lyfta upp skammen så den bleknar och försvinner?
   Nej jag tycker inte alls att det är farligt med debatt, jag försöker bara skriva mina tankar om det jag läser. Det jag har svårt för är när alla tankar går åt ett håll, det var det jag försökte säga. Jag tänker också att Göran Boll inte kan ta ansvar för vad andra människor säger, även om de är utbildade hos honom. Det vore orimligt. Det är det jag menar med att ni kanske skulle må bra av ett samtal öga mot öga.

 4. Ja, det är fruktansvärt och det äter energin som den sjuke behöver så mycket av. Jag tror inte att alla tankar bara går åt ett håll. jag tror som en person skrev att jag satte fingret på en öm punkt. Jag fick ett mejl alldeles nyss av Göran Boll om han fick länka vidare till sina elever, eftersom han tyckte det var en intressant diskussion. han driver ett stort företag, som nu också ska expandera till den amerikanska marknaden om jag förstått rätt. Och som alla stora företagsledare måste man kunna ta emot kritik. kanske blir det ett ämne på hans kurs, där man pratar om hur man ska förhålla sig. Att vara professionell och kanske inte uttala sig om saker om man inte riktigt vet. Eller åtminstone säga jag vet inte, men jag tror. Som yogalärare så klart det blir fel ibland. Alla göra fel. Men det är också viktigt att ta in att om man jobbar med cancersjuka männsikor, som bär på dödsångest. Vilket de flesta som fått en cancerdiagnos nog känt eller känner, så måste man vara aktsam. Äh, nu vänder vi blad 😉 Jag hoppas det blir en diskussion eller åtminstone att man tänker till ett par varv innan man ger en massa råd i egenskap av lärare, eller säger att det är sanningar.

 5. Jag tycker Görnas svar är ett klockrent media-jippo i konsten att göra reklam för SIN SAK och SIN YOGA och för att på så sätt tjäna ännu mera pengar. Oj oj, vilken reklam han gör i texten. Skäms…

 6. Jag är så glad att Annika sätter ord här på det jag tänker. För det gör ont i hjärtat på mig som utövar och undervisar i den medicinska yogan, utövar kundaliniyogan och är otroligt tacksam för ashtangan som i åtta år var mitt största fokus. Jag har stor respekt både för dig och Göran Boll.

 7. Du har startat en så viktig och angelägen debatt. För mig handlar den om etik och ansvar kopplat till makt. Yogalärare/instruktörer har förstås inget formellt ansvar eller makt, som kommunala och statliga tjänstemän har. Men informellt är ansvaret stort och extra stort inom mediyogan med tanke på samarbetet med Karolinska och Danderyd med flera.

  Jag har gått IMY:s instruktörsutbildning och var nöjd med den. Däremot reagerade jag på att IMY presenterade en gäst/yogalärare, som förmedlade ett reservationslöst förhållningssätt till den medicinska yogans krafter. Gästen var utbildad hos IMY. Göran Boll skulle kunna vara mer försiktig med att använda dom, som sprider kunskap om mediyogans betydelse på detta frälsta sätt. Jag själv har arbetat som socionom med människor i utsatta situationer i flera decennier. När jag samtalar med människor i kris behöver jag förstå i vilket sammanhang denna person lever i och hur mitt eget sätt påverkar samtalet. Dessa kunskaper i samtalets metodik finns inte generellt hos yogalärare/instruktörer och behöver inte finnas. Medvetenheten om sitt etiska ansvar ska däremot finnas. Undervisning och diskussion om instruktörens/lärarens förhållningssätt skulle finnas tydligare i IMY:s utbildningar.
  Hälningar Eva Holmbäck

 8. Göran Boll svara väldigt seriöst hur medicinsk yoga kombinerar öster & västerländs medicin. tycker han känns kunnig och ödmjuk Karin och förstår inte var den sludbeläggande tonen kommer in…De flesta yogisar ur alla traditioner, ser ju vår fysiska kropp som en del av flera andra kroppar, och de länkas samman via tankar, andning, livsstil osv. Det är inget skulsbeäggande utan hur yogisk vetenskap sser ut. Och att kombinera detta med västerländs medicin är ju toppen. Jag förstör dig Karin att du är känlig för "new age" dravel ,men kan inte hitta det i medicinsk yoga eller hos Göran. Hur en kvinna som gått en utbildning hos honom uttryck sig får ju stå för henne. En lärare kan aldrig stå för allt som en elev säger.

 9. Har du någonting personligt emot Göran Boll? Blir illa berörd hur du hänger ut en person för att du blivit dåligt bemött av en person som råkar ha gått ha gått en utbildning hos honom. Hur kan du dissa en hel yrkeskår för att en representant har gjort fel? Du verkar dessutom sätta ett lika-med-tecken mellan chakra obalans och självförvållat. Du som en initierad yogi borde ha bättre koll på teorin om chakra. Oavsett vilket skrå eller vilken vetenskap man representerar så är mitt intryck att det råder ett consensus i frågan om att sjukdom handlar om obalans i ett system som inte fungerar som det är tänkt. Obalans uppstår av massor med olika anledningar; miljögifter, genetisk svaghet, livsstil, nedsatt immunförsvar, virus och baciller. Vi är nog lite obalanserade allihop. Yogan är utmärkt som hjälp att motverka blockering och hämmade energiflöden på alla plan. Att mediyogan har vetenskaplig evidens som läkande och balanserande inom ett flertal olika områden råder det inget tvivel om. Forskningsrapporterna är offentliga och seriösa aktörer som Danderyds sjukhus och Karolinska institutet borgar för det. Eller ska dom också kölhalas för att en person sa fel i ett socialt forum? Hoppas debatten kan hålla en lite högre nivå och föras mer respektfullt.

 10. Till: Anonym 11 april 2013 18:46

  Jag förstår inte vad du menar. På vilket sätt hänger Karin ut Göran Boll?

  Förklara gärna, otydlig kommunikation ställer till så mycket…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *