Göran bollar vidare

Ja, det här var svaret jag fick från Göran Boll. 
”Hej Karin
Jag har nu pratat med den MediYoga lärare som du haft kontakt med och har även fått läsa hela er mailväxling. Hon är väldigt ledsen över att detta blev så fel. Hennes intentioner var goda och misstag kan vi alla göra, även som yogis.
När det gäller din fråga till mig om vad man lär sig i våra utbildningar för vården så ingår både det västerländska och österländska synsättet på människan i dessa utbildningar. Vi lär ut alla fysiologiska aspekter av en övning, går igenom den forskning som finns i Sverige och internationellt på yoga vid olika krämpor och sjukdomar. Parallellt med detta lär vi också ut hur det ursprungliga yogiska synsättet avseende chakra, prana och kundalini beskriver människan som energivarelse. Denna kombination av synsätten från öst och väst har varit ett uppskattat och  framgångsrikt recept för MediYogans väg in i vården, där man idag på mer än 60 sjukhus och vårdcentraler, utan att tycka att det är konstigt, använder mantra och andra aspekter från den kundaliniyogiska tradition ur vilken MediYoga kommer. Det finns svensk forskning vid Linköpings Universitet som visar på mantrans effekter på hjärnan. Yogans energimässiga synsätt bekräftas numera även av kvantfysiken. Den indiske kvantfysikern Amit Goswami beskriver i sin utmärkt bok, ”The Quantum Doctor” yoga, ayurveda och TCM som kraftfulla former av kvantmedicin. Jag ser inte yogans mångtusenåriga kunskap om chakra och prana som något flummigt utan tvärtom som något som dagens samhälle behöver lära sig mer om.
När det gäller hur media skulle rapportera kring detta så delar jag inte din oro. Tvärtom  ser jag det som enbart positivt och uppmuntrar att de i ökande utsträckning beskriver yogans mångtusenåriga kunskap om chakra mm. 2012 förekom MediYoga mer än 160 ggr i media. Tidningen HÄLSA hade härom året en stort uppslagen artikel om chakrasystemet i samband med en intervju med mig.
Varmt välkommen på ett drop-in pass med mig på IMY framöver om du skulle ha intresse för det.
Må så gott Göran Boll”

Vad tycker ni om hans svar?

Tack för inbjudan till en yogalektion hos dig Göran. Jag kanske kommer nån gång. Men jag har gått på Kundaliniyoga. Jag gick på Kundaliniyoga när jag var femton år, då var det den enda yogaform som erbjöds i Stockholm. SEdan tog jag upp det igen när jag var i mina tidiga 30 år och det var på din dåvarande yogastudio, men inte med dig utan med din medarbetare. Jag tackar för inbjudan, men jag ska vara ärlig, kundaliniyoga är inte min form av yoga. Jag har hittat min form. Jag älskar hathayoga och ashtangayogan som är sprungen ur den. Och jag älskar att sjunga mantran och japa meditera. Jag älskar att meditera över min chakran och också att sjunga med och för mina chakrapunkter. det är inte bara inom Medicinska yogan som man gör det.

Men aldrig i hela livet kommer jag att säga till en människa som kämpar med cancer att yogan har svaret, eller att det är för att den personen har obalanser i sina chakran och vet ni varför?

Titta på den här videon som jag fick skickad till mig av min dotters gamla lärare, Anna. Våra bröst är som termonmetrar för hur världen mår. Jag blev så fruktansvärt berörd av den och jag skulle vilja få den översatt, för jag förstår att jag missar en massa saker. Men plötsligt gick det upp för mig att vi kvinnor är försökskaniner och det gör mig nedstämd. Vi ska inte känna skam och skuld för att vi får bröstcancer, vi ska bli fly förbannade för att vi utsätts för den här skiten.

En annan sak som gör mig nestämd och som jag också tror hänger ihop med att cancern ökat lavinartat de 50 senaste åren. Idag kan man läsa det här Stockholms vatten sämre än New York

Kanske dags att sluta navelskåda och rikta blicken lite högre än att sjunga för sina chakran. Eller fortsätta att skuldbelägga de som insjuknar i cancer genom att fortsätta att rabbla mantran, för om vi inte går ihop oss och släpper hela skuldpådyvlandet och riktar in oss på det som är viktigt, så kommer vår värld att förvandlas till en sopstation.

Som yogalärare och som utbildare av yogalärare får man inte glömma en viktig sak, vi har makt. Och det är bra om man synar makten då och då.

 Så här skrev en läsare av bloggen:
”Ett par frågor till Boll: Vilka var de goda intentionerna som hans elev misslyckades med? Vad lär Boll exakt ut till eleverna gällande denna fråga om uppkomst av cancer beroende på obalanser i chakras? Bolls svar här säger egentligen bara att det är viktigt att österländsk och västerländsk medicin möts. Hela svaret är ett ickesvar, anser jag.”