ta det med en nypa salt

Nu har jag läst lite bloggar och såna där vidhäng som folk skickar och tipsar om på facebook.
Så klart det handlar om cancer.
Dels är jag trött på såna ”artiklar” som den senaste som handlade om kollodialt silver som enligt artikeln botat någons 80åriga anhörig. Varför är det så i allt som är alternativt att det alltid är en namnlös anhörig, vän partner eller liknande som blivit häpnandsväckande botad? Varför går inte personen ut med sitt namn och berättar om denna fantastiska nyhet?
Källan. Köp inte allt med hull och hår, våga ifrågasätta.
Jag såg aldrig dokumentären Guru Lurifax, men fått den berättad för mig. Det är helt otroligt, men vi vill ju så gärna tro. Vill ju så gärna tro det bästa om folk. Men våga ifrågasätt. Våga stå emot. Nu kommer jag inte ihåg bokens namn, men författaren är Tomas Böhm och den handlar inte om de som följde med nazizterna, utan de som stod emot. Han menade att det var viktigt att titta på just det, vad har de som vågar stå emot och ifrågasätta som inte de som följer med och som köper saker och ting med hull och hår har. Jag har tyvärr träffat alldeles för många gurulurifaxar, gått på deras ”prat” om hur man ska vara. Tyvärr verkar inte deras prat gälla dem själva. Allt såntdär kommer ju fram till slut. Krackelerar som en gammal förtorkad vägg.
Tyvärr finns de lurifaxar i den värld där jag själv jobbar yogavärlden och den alternativa – så många likheter har de två världarna. Ibland kan det bli rent ut sagt farligt. Folk ljuger om sina utbildningar. Jag hörde om en som sagt att hen gjorde tredje serien i ashtangayoga för en massa år sedan på en workshop hen höll i. Eleverna upptäckte ju ganska snabbt att så inte var fallet.
Men varför ljuga om det? Varför ljuger folk, vem kan kolla?
Här är en mästare upptäckt: artikel i läkartidningen. På sin hemsida har han skrivit alla sina fina utbildningar på olika högskolor och universitet runt om i världen. Vem har tid att kolla det? Vi drar så klart slutsatsen att han inte ljuger när vi läser informationen om honom.
Nu menar jag inte att utbildningar alltid är det allra viktigaste, men i vissa fall är det ju det uppenbart. Annars skulle ju inte folk ljuga om sina utbildningar.
Jag blir också så trött på det omedvetna skuldpålägget som på nåt sätt hela tiden florerar när det pratas om cancer. Som att den som fått cancer levt fel, gjort fel. Jag vet att alla är livrädda för att få cancer och ett sunt leverne är så klart bra. Men även friskusen får cancer, folk som levt sunt och bra i hela sina liv får cancer. Bebisar får cancer.
Hundar får cancer.
Vi vet inte varför vissa får cancer och andra inte.
Det är ju just det som är så jävla jobbigt, vi vet inte.
Det finns inga vetenskapliga bevis på att något kan undanhålla cancer, eftersom cancern hela tiden hittar nya vägar. Därför måste det forskas.
Man kan roa sig med att hitta tusentals anledningar och man kan ”ha råd” med det möjligtvis när man är frisk. Men det blir också så märkligt och jag unnar verkligen ingen att ha den oron, rädslan  att bli sjuk. Snälla våga lev, var rädd om dig själv, men våga lev. Det funkar inte att man har nån sorts anklagelse på sig själv för att man åt chips 1976, eller nåt.
Jag tror inte det funkar så.
För några är den nedgångna kroppen en grogrund för cancer, men i så fall borde alla som lever osunt få cancer och alla som lever hälsosamt inte få cancer. Så enkelt är det ju inte.
Visst stämmer det att det är bra om man har en basisk kropp och att man ska stärka sitt immunförsvar. Men det säger väl sig självt.
Däremot är det viktigt att vi tittar på varför våra kroppar är så sura. Att många säger att jorden är sur, att vi försurar vår värld. DET måste vi reagera emot, för våra barn och barnbarns skull.
Här på cancer och allergifonden tittar man också på sambandet med miljön. Här lägger jag mitt bidrag.
Ett annat medlemskap som är bra, en bra present till ett nyfött barn, en kompis som fyller femtio eller vad det nu skulle kunna vara är: Naturskyddsföreningen som är Sveriges största miljöorganisation. Och glöm aldrig ATT TILLSAMMANS ÄR VI STARKA.
Däremot INTE sagt att det basiska botar cancer, eller förhindrar uppkomsten av cancer.  Cancer har blivit en folksjukdom och ingen vet varför den attackerar vissa av oss. Den har så olika skepnader, ibland är den långsamt växande och ibland aggressiv. Den kan vara inflammatorisk och inte vara en tumör. Den kan försvinna och den kan komma tillbaka. Och den kan komma tillbaka någon annanstans i kroppen. Det är ju det som gör det svårt. Och visst ligger det på människans egna ansvar att ta hand om sig själv. Men när ska folk vakna och fatta att vi lever i en värld som är i mångt och mycket sjuk. Hade det spelat någon roll om människorna runt Tjernobyl som fick cancer ätit basiskt? Druckit citronvatten varje morgon? Igår stod det i tidningen om att gäddorna i Fyrisån har för mycket Sobril i sig. Att det lugnande och antidepressiva medel som många måste äta för att må bra finns i vårt grundvatten. Det i sin tur tror forskarna kommer att störa vårt ekosystem. Gäddorna som tidigare simmat i stim, är nu mer modiga, läs dumdristiga och simmar ensamma och blir då lätt byte för en större fisk. I en sorts parentes säger forskarna att det är andra saker i grundvattnet också. Spelar det någon roll om kroppen är basisk om vattnet vi dricker är fullt av farliga ämnen?
Minkarna i Märsta har PCB i sig, trots att företaget som hade det miljögiftet i sig är nedlagt sedan många år, nån generation typ. Skulle vara intressant att veta om människor i Märsta statistiskt sätt har mer cancer, eller en viss sorts cancer.
Att chokladen och vitaminerna vi får i oss är det ofta sojalecitin i som hämmar sköldkörtelfunktionen, stör vitamin- och mineralupptag och är rik på östrogen bland annat. Det där sista är viktigt eftersom den hormonella cancern ökar och då är min fråga. Spelar den någon roll om kroppen är basisk om den hormonella cancern ökar?
Jag är på Vidarkliniken här har man många års erfarenhetet av cancersjuka. Och de är alla tydliga från läkare till sjuksystrar, skolmedicinen är viktig när det kommer till att bota redan befintlig cancer. Iscador tar inte bort cancer, men det ger ett bättre allmäntillstånd, möjligtvis kanske det kan förlänga livet på en cancersjuk. De har sett människor komma hit som försöker in i det sista fördriva sin cancer på ett alternativt vis, de har sagt nej till cellgifter och strålning. Ett par sköterskor har berättat om hur hårt cancern slår till för dem och hur ont de har.
Däremot har de så klart åsikter om skolmedicinen, att man där till exempel inte åtgärdar det i våra kroppar som mår dåligt, far illa av cellgifter och strålning. Som att levern och ämnesomsättningen får ta stryk. Att det bästa är att kombinera den komplimentära och skolmedicinen för att liksom höja levnadsstandarden och hälsan under tiden som man gör de här tuffa behandlingarna. Men ingen här har sagt att de botar cancer. Läkaren här sa uttalat att skolmedicinen botar cancern, eller symptomen på cancer.
Inte på samma sätt som frifräsarna därute gör, och då arbetar de här på Vidarkliniken dagligen med cancersjuka.
Så nästa gång ni läser en sån artikel som säger att än det ena än det andra botar cancer, kolla om det finns statistik, personer som går ut och berättar. Verkar det relevant. Finns det forskning på det? Det finns många som vill tjäna pengar på vår oro, ta saker med en nypa salt. Men låt det vara havssaltet och inte industrisalt…

4 reaktioner på ”ta det med en nypa salt”

 1. Lena Attling

  Hej fina!

  Otroligt bra och klokt skrivet!

  Så glad att du får vara på Vidarkliniken.

  Ha det bara bäst!

  Peace Love & Understanding.

  Kram
  Lena

 2. Kan bara instämma i allt du skriver. Man får gå in med lite kritiskt tänkande. Tyvärr kan folk försöka vilseleda en med allt möjligt, även om man inte förstår till vilken vinning. Kram

 3. Jag förstår att det är många konstiga tips som rullar in och som du läser. Det är klart man ska ha ett kritiskt tänkande, vad det än gäller. För mig och min familj har alternativmedicin varit perfekt, vi har en kunnig, erfaren läkare inom TCM (traditional chinese medicine) och som utövar akupunktur. Vi har inte haft cancer men andra krämpor eller sjukdomar som vi blivit friska ifrån. Som jag ser det är den alternativa medicinen bäst på förebyggande insatser och att se helheten. Den västerländska handlar mer om att lindra symtom, sällan bota, eller att rent kirurgiskt eller på andra sätt ta bort det som är sjukt. Om du står ut med mina klumpiga liknelser? Där är den västerländska som bäst. Jag hörde ett inslag på radion i somras som handlade om en läkare som hela sin yrkesbana hade forskat om varför människor INTE får cancer. Men det finns inga pengar där, eftersom läkemedelsindustrin är en stor aktör inom vår sjukvård. Dvs vi ska medicineras. Så att hitta vägar till varför en del får cancer medan andra inte, där fanns inga pengar. Han poängterade att två av tre inte får cancer. Men vi får hela tiden höra att en av tre får cancer. Lite olika synvinkel. Och jag tror inte att alla kan få cancer lika lite som jag tror att alla kan få hjärtinfarkt som min pappa dog av eller ALS som min mamma dog i. Jag tror att vi föds med olika styrkor och svagheter, predestinationer i vår kropp för olika saker. Sedan gör miljön sitt till, det är cyniskt att säga att människor som utsatts för strålning skulle klarat sig om de hade gjort det eller det. För stor exponering av något farligt gör naturligtvis sitt till. Hur vi lever och vad i äter spelar naturligtvis stor roll. Har vi ätit mycket kolhydrater som enligt forskning idag visar skapar och främjar inflammationstillstånd i kroppen, ja då spelar de extra stor roll för en del individer. Kanske ska man inte lägga hela sin energi på att grubbla på varför utan hantera det som uppstår? Jag tror på att vi är en helhet, kropp och själ och självklart påverkar det ena det andra, utan att man ska känna skuld i något. För egen del kan jag säga att fem diskbråck i min kropp säger något om dels min konstitution men också något om hur jag levt, hur jag tagit hand om mig eller inte. Utan att känna skuld, bara för att läkas och gå vidare. Sist men inte minst vill jag påminna om en nyhet förra året där man sa att 40 % av de som söker på sjukhus söker egentligen för biverkningar av sina mediciner. Det vill säga, biverkningar av mediciner, som skapat nya problem. Jag tror på alternativa vägar utan att vara blind för den västerländska delen. Jag tror jag skulle valt som du om jag skulle drabbas av cancer när väl katastrofen är ett faktum. Men jag slår ändå ett slag för den alternativa vården, men man ska vara noggrann när man väljer behandlare eftersom det fortfarande i vårt land inte finns några speciella kriterier för att få kalla sig det ena eller det andra.

 4. Det enda alternativa jag båda sett rejält med forskning kring och hört flera träda fram med namn för att det botat deras cancer eller crohns är cannabisolja. Har du läst något om det?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *