Släpp fötterna loss

En yogaelev uppmärksammade mig på att jag använder mina fötter så mycket i  min undervisning och gärna i mina korrigeringar, när vi båda var på Marian Papps jättebraiga workshop för ett par helger sedan. Så när jag sorterade bland mina bilder så hittade jag den här bilden när jag korrigerar en elev på en backbendingkurs i Finland. Och JA, det stämmer, jag gillar att använda fötterna, jag älskar fötter faktiskt. Men lite handlar säkert om att jag är kort och inte alltid räcker med armarna. Men det är också härligt att liksom använda hela sin kropp. Och framförallt fötterna, våra rötter. Det mesta ligger i fötterna, hela lyftet, om vi lyfter, alltså knipet. Knipet börjar i foten. En aktiv fot där man använder tårna, trampdynorna och lyfter hålfoten. Vilken kraft det finns i en välanvanvänd fot, hur man balanserar hela sin kropp på foten. Vi föds med starka friska fötter, men nånstans på vägen i att bli vuxen så förändras foten, trycks in i för trånga skor, vädras för sällan, trycks platt ner mot golvet och underlaget. Foten får liksom skoform och då börjar oftast problemen. Som tur har vi nu framför oss en sommar. Gör det till en riktig barfotasommar, en sommar där dina fötter får bli smekta av varm sand, kanske springa barfota i på en mjuk skogsstig eller masseras av grusgångens grus när du går till brevlådan för att hämta morgontidningen. Släpp fötterna loss – det är sommar!