svar på frågor om Yogamattor

Jag får många frågor, både här på bloggen, men också till min mejl och ibland telefonsamtal.
Frågorna handlar ofta om vilken matta man ska köpa?
Ibland kan det kännas lite mäktigt att svara på samma fråga flera gånger, så nu har jag bestämt att jag svarar på frågor som egentligen inte är personliga, här på bloggen. Hoppas ni förstår och att ni skickar frågor hit. För hur som, det är alltid någon som känner igen sig.
Och så får vi se om jag kan svara, om jag har något svar alltså.
Yogamattor
Ja, det är ett kapitel i sig.
Jag säger verkligen inte att jag är en expert på något sätt och jag är skoningslös, även om man vill sponsra mig. För jag kan inte, vill inte göra reklam för sånt jag inte står för eller gillar. Så här får ni just mina tankar om mattor. Och tycker ni på annat sätt än jag, så skriv kommentarer, för det kanske också kan hjälpa en blivande mattköpare. För smaken är ju som baken delad… Och jag kanske glömmer viktiga saker, som ni hittat, kommit på eller upplevt med ett mattköp.

Bild 1.

Här ovan, ser ni några olika mattor. Jag rekommenderar att man köper en yogamatta på en yogastudio, alternativt en yogasajt. Stora sportkedjor gör tyvärr inte så bra yogamattor.
Jag kommer att prata om yogamattor som passar den mer fysiska formen av yoga(ashtangayoga, vinyasaflow eller vad den nu kan vara), och då behövs en matta som är någorlunda slitstark.
Den första mattan jag köpte, var som den blå mattan på första bilden. Den köptes på rulle och yogaläraren själv skar ut måttet på mattan. Mattan köptes av en återförsäljare i Tyskland. Jag tror de heter Yogamatsandmore. Det är en tunn matta och också ofta den matta, flera studios har som lånematta. Jag gillar den för att den är lätt. Det vill säga en bra resematta. Jag tar gärna med min matta när jag är ambulerande yogafröken och ger privatlektioner hemma hos folk eller på företag. Då är det skönt att ha en matta som inte är så otymplig och tung. Bör kosta mellan 300, max 400 kr. Den är lätt att slänga i tvättmaskinen. 40 grader, aldrig sköljmedel på en matta. Däremot slits den lätt.

Så min nästa matta var den här:

Bild 2.
Å, vad jag tyckte det var dyrt. 500 kronor för tolv år sedan. Det här var i alla fall då lyxmattan. Och jag vet inte, men jag tror den kallades för Mercedesmattan eller liknande. Den är bastant, tung och från början gled man runt rejält, eftersom den var så hal. Men efter ett tag användes den in (läs; svettades in) och blev perfekt. Svår att tvätta, men man får tvätta av den med en trasa och lite diskmedel. Och hänga upp den på luftning då och då. Ni ser, det här är DEN mattan jag köpte då. En väl investering. Den är alltså extremt slittålig. Det syns inte att den har tolv år på nacken. Den har också varit ute och rest. Varit i Mysore och på andra härliga yogaställen. Jag blir nästan nostalgisk när jag tänker på det. Men den väger bly. Jag skulle inte rekommendera den här för någon som vill ha en matta som han/hon ska bära varje dag till sin yogalektion. Det här är en matta som lämpar sig att ha hemma, eller om din yogastudio tycker det är okej att du lämnar kvar mattan.
Alternativ till en sån här slitstark matta, är en matta som Yogamatsandmore, och studios som säljer från den grossisten, den heter Millenium. Brukar finnas i lila och vinrött. Det är en något lättare matta, men med samma kvaliteter som Mercedesmattan och den är billigare än Mandukamattan. Men är ändå typ samma matta. Se nedan, det var också länge min favorit. Den har jag i Båstad, när jag tränar hemma. För mig är mina mattor som smycken som står lutade mot väggen. Jag vet faktiskt inte hur många mattor jag har. Kanske tio stycken. Jag har provat de flesta mattor som finns på marknaden.
Milleniummattan är en matta jag verkligen rekommenderar. Den är tyngre, och perfekt för första serien. Man står bra på den. Det här tycker jag är en stadig, bra, slitstark och bra investering av matta. 400-500 kr, ungefär. 
Bild 3. Foto: Anneli Hildonen
Det går som sagt trender i mattor. Den vinröda mattan på första bilden, med sandfärgade tygmattan ovanpå, är en Mandukamatta. De finns i många snygga färger, är slitstarka och är väl en sån där ”måstehamatta”, eftersom den anses både snygg och trendig. Manduka, har många fina saker som man ”måste” ha, som den där trasan som ligger slängd på den jättefina yogamattsväskan med buddor. Det var en helt onödig investering, för lite för många hundralappar. Du kan lika gärna ha en kökshandduk, eller en sjal. Eller som en rolig yogakompis sa, en mikroduk från Hemköp för 38 kr.
Bild 4. Foto: Anneli Hildonen
Den här oranga mattan är inte så slitstark. Köps från Yogamatsandmore. Också en yogamatta, som många yogastudios säljer och också har som lånematta. Jag har den i min yogastudio i Båstad. Den är mjuk, till en början ganska hal. Men det är de flesta mattor, så det får man stå ut med lite. Den här mattan gillar jag att ha när jag gör andra serien i Ashtangayoga och det för att den är mjuk. Det finns en stuns i den. Vilket är skönt för mina knän, som kan göra lite ont i bland och när man gör handstands och såna roliga grejer. Jag kan tänka mig att den är bra för dig som just har ont i knän och leder. 
En billig matta, som kostar typ 300-400 kr.
Bild 5. Foto: Anna Widoff
Haha, när jag bläddrade runt bland mattor, hittade jag just min lila milleniummatta, igen. Det här är från en yogaintervju med mig i tidningen Amelia för nio-tio år sen.  Så ni ser vad slitstark den är.
Bild 6.
Men så vill man ju tänka på miljön. Den här mattan från Yogiraj fick jag skickad till mig för att prova. Det är en ekologiskt framtagen matta, utan all den där kemiska skiten som oftast finns i en gummimatta. Den är bra på många sätt, den är klibbig och gör att det är ganska lätt att få fäste när man yogar. Den finns i två storlekar. Något tunnare och den här är den tjockare. Tyvärr lite tung, men framför allt är den dyr. Och en viktig sak, den är för ljus. Så även om man är noga att tvätta fötterna, och vara ren när man gör sin yoga, så blir den ganska snabbt ofräsch. Jag hoppas de hittar ett sätt att göra den mörkare. Plus är att man yogar på en matta som känns naturlig. Minus för att man blaffat på den en stor logga. Det är inte i min smak. Kostar 800-900 kr.
Tggmattor fick jag också en fråga om. Svettas man mycket är det smart att investera i en tygmatta. Den som ligger här ovanpå yogiraj-mattan kommer från yogastudion Atmajyoti. Det är en indisk tygmatta. De är fina och helt okej. Kostar 400-500 kr. Det braiga med att investera i en tygmatta, är ju just att man kan ta hem den och tvätta den enkelt i maskin. Jag har kommit på att jag nog inte använder tygmattan så mycket längre.
Den sandfärgade tygmattan köpte jag också på Atmajyoti. Tror den kostade 550 kr, den är fin och ett tag använde jag den mycket. Manduka gör också fina tygmattor.
Kontentan:
Investera gärna i en eller två mattor.
En något tyngre, slitstarkare. Helst i en mörk färg och inte ljus, eftersom en ljus matta oftast ser ofräsch ut efter ett tag. Svettas du mycket, är en tygmatta som du lägger ovanpå en bra investering. Skaffa gärna en lättare resematta. Då skulle jag ta en billigare variant.

6 reaktioner på ”svar på frågor om Yogamattor”

 1. Jag tänker att vi är så besatta av mattor. Jag tränar helst på golvet, aldrig på matta hemma. I min lilla studio är det många som nu står direkt på golvet. Rent golv och inget man halkar på. När man reser är det naturligtvis skönt att ha med sig en matta, jag har en "resematta" dvs en ganska tunn matta ifall det inte känns bekvämt att stå direkt på golvet. På hotell brukar det vara ett rent golv och då är det inga problem 🙂

 2. Håller med!….Men tyg mattan du har på bild i "nyhetsbrev från yogavita" var finns den? 🙂

 3. För mig är mattan som en ram, en gränsdragning. Ungefär vad jag behöver i mitt liv. Det är som en ceremoni att rulla ut sin matta, och att sen rulla ihop den. Som att sjunga ett inledningsmantra och ett avslutningsmantra. Men visst kan man använda golvet, annika, verkligen.
  Den fina tygmattan som är på bilden av nyhetsbrevet. Ja, den är fantastiskt fin. Köpte den hos Natalia på Mysore-Stockholm. Jag tror den kommer från just Mysore i Indien.

 4. Hej! Jag köpte min yogamatta från Skandinavisk Yoga o Meditationsskola i Småland någon gång i mitten av 90-talet. Det är en futonmatta med avtagbart överdrag. Den är jättebra, men inget man reser med precis.

 5. Mandukas eko Mat är min absoluta favvo. Jag gillar Mandukas produkter generellt.
  Jag har flera av mattorna: Manduka Eko standard ( bra hemma) Manduka eko Lite bra att ta med eller på public classes, Manduka Super Lite till resa eller till undervisning.
  Jag tycker mattan speglar mitt humör. Och så har jag alltid en egen matta när jag undervisar!SuperLite är perfekt att drapera en lånematta med. Att ha sin egen matta är superviktigt för mej. Hygien, energi och praktik. Jag vill inte lägga näsan i nån annans fötter 🙂 Och min matta är min egen magiska matta 😉 KRAM maria elisabet

 6. Pingback: Ekologisk Yogamatta Test – RINGIT

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *