memorerad blick

Den här bilden är en av de kraftfullaste bilder jag sett. 1985 var den här bilden omslag på tidningen National Geographic, de där ögonen har alltid berättat så starkt. Ögonen är livets spegel och den här afganska flickans liv var en uppväxt i krig och vad det gör med människor. Det känns som man kan se det i de här ögonen. Det gör nästan ont att titta in i dem. Men jag måste, sorg, förtryck, förnedring, övergrepp, ilska, utsatthet som barn och människor utsätts för måste vi våga titta på. Det händer runt omkring oss och det gör ont, och det lilla man kan göra, måste man försöka göra. Jag har alltid undrat över den här flickan, alltid velat veta mer om henne. Vem var hon, vem är hon idag. Så hittade jag det här: afghan-girl
Det är tio år sedan det publicerades, jag undrar hur hon har det idag. Det ansiktet och de ögonen är som memorerade i mitt huvud.