Skönhet börjar inifrån

Kanske dags för en liten inre vårstädning?
Här kommer en artikel om tarmsköljning som jag skrev för tidningen Tara för flera år sedan.

Prinsessan Diana gjorde regelbundet tarmsköljning. Rod Stewart, Britt Ekland, Liv Tyler, Cindy Crawford, Brad Pitt och Courtney Love har också gjort det, sägs det. Att rensa kroppen inifrån är en ihållande trend i Hollywood. Man kan nog säga att tarmsköljning är en naturlig följd av det växande intresset för yoga och andra österländska träningsformer, som vuxit fram under åren. Och de senaste åren har tarmsköljningsklinikerna, som förövrigt ökat rejält i Los Angeles varit välbesökta. Och inför varje Oscarsgala är de fullbokade. Varför? Jo, för att filmstjärnorna ska lyckas bli av med den där lilla putmagen, som man helst vill slippa om man ska dra på sig ett tajt klänningsfodral. Med hjälp av lite olika örtkurer och själva tarmsköljningen kan man tappa flera kilon. Men de är bara en anledning till att kändisarna hittat tarmsköljningen. Den sägs reducera rynkor, förutom de välbefinnande som också infinner sig.

Vi är noga med våra hem. Vi inreder, målar om och kanske framför allt rensar ut. Vi mår dåligt om det ligger dammtussar i hörnen. Men att våra tarmar innehåller flera års gammal – ja, skit, det orkar vi inte ens tänka på. Det sägs att människor som samlar på gammalt skräp på utsidan, också samlar skräp på insidan. Och vem vill vara en sån?

Ofta är det vårt nervsystem som är orsak till att matspjälkningsfunktionerna sätts ut spel. Olika stressfaktorer som oro och ångest kan helt stoppa upp mag- och tarmfunktionerna. Man kan lida av förstoppning trots att man anser sig ha en perfekt fungerande mage, med kanske två till tre tarm tömningar om dagen. Det kan faktiskt vara så att din tarm är så överfylld att inget kommer ut, om du inte äter något. Det gör att det tar alldeles för lång tid för maten att ta sig genom tarmarna. Under den här allt för långa nedbrytningen hinner därför slaggämnen och gifter gå ut i blodet för att sedan lagras i leder, muskler och andra vävnader. En tarm i obalans, med förstoppning och full av slaggprodukter och gifter påverkar så gott som hela kroppen och välbefinnandet.

Vi pratar inte så gärna om vår avföring. Mage, tarmar och avföring är något som alla har, men som ändå på något vis är onämnbart. Framför allt för tjejer. Men faktum är att förstoppning i tarmen kan vara en direkt eller indirekt orsak till många sjukdomar. Upprepade förstoppningar kan bland annat ge förkylning, huvudvärk, bristande ork och hudbesvär. Dessutom är förstoppning den vanligaste orsaken till att man får tarmfickor, så kallade divertiklar. Då töjs en del av tarmen ut och i dessa fickor fastnar avföring, vilket kan ge inflammationer. För att inte skada tarmen kapslas det infekterade området in med slem.
– Och efter en tid så hårdnar den gamla avföringen och slemmet till en gummiliknande svart klump, som också kallas tarmplack. Det kan finnas kvar i tarmfickor i tiotals år och irriterar både tarmen och immunförsvaret. Eftersom de flesta av oss har ätit en mindre lämplig kost är det väldigt vanligt att man bär på tarmplack. Att skölja ut tarmen är ett bra sätt att stärka sin självläkande förmåga, säger Katy Lilljeforss, tarmbadsterapeut på Hälso & kroppsvård.

På Torsgatan i Stockholm ligger Sveriges äldsta tarmsköljningsklinik. Hit har folk vallfärdat i nästan 70 år. Och för 25 år sedan var också Katy en av klienterna, som regelbundet gjorde tarmsköljningar. Efter femton år tog Katy Lilljeforss över kliniken. Hon behövde inte fundera särskilt länge när hon fick erbjudandet. Att tarmsköljning var verksamt var något hon sätt på nära håll.
– Förutom att jag själv mår bättre av att jag regelbundet gör tarmsköljningar. Jag är till exempel sällan sjuk, så har jag också sett hur mina klienter blivit bättre. En tarmsköljning avgiftar kroppen från bland annat tungmetaller. Och för en person med eksem, eller reumatism kan en tarmsköljning göra underverk, säger Katy.

Egentligen borde vi äta som vi gjorde förr. Nu äter vi raffinerad mat som vitt socker, vitt mjöl och snabbmat. Det är knappt så maten behöver tuggas längre. Det är inte bra för tarmen. Tarmen behöver jobba för att må bra. Med tarmsköljning kan man mjuka upp den, samtidigt som den ”jympar”.
– Jag rekommenderar bra en tio gångers kur på vardera 55 minuter. Det kostar 3500 kronor. Då går man två gånger i veckan på tarmsköljning. Man kan kombinera rensningen med en örtkur. Med hjälp av den lossnar plack och andra gifter lättare från tarmväggarna. Då får tarmen den skjuts som den behöver. Efter en kur bör man sätta in lite tarmbakterier, ja, någon form av yoghurt tabletter, för att bygga upp tarmfloran igen. Efter att man fyllt 35 år försvinner tarmbakterierna och tarmen behöver lite mer hjälp än tidigare. Det kan vara bra att tänka på, säger Katy och tillägger också att en gång är bättre ingen gång.
Så här går det till:
Tarmsköljning används ofta som ett komplement till fasta och andra reningskurer.
Via en slang leder man in kroppstempererat vatten (från 20 till kanske 60 liter vatten!) i ändtarmen varefter vattnet krystas ut. Under 55 minuter halvligger som i en gyn-stol, med en toalett under sig. Tarmsköljning stimulerar peristaltiken och för ut avföringen. Det tar ett tag att vänja sig vid att ”allt bara rinner ur en”. Men med tanke på hur ren och fin man bli på insidan, så är det en baggis i jämförelse med hur man faktisk ser ut i tarmarna. Bakteriegifter från en osund tarmflora späds ut med hjälp av vattnet och förs ut ur kroppen. Sköljvattnet kan också lösa upp och föra ut gammal beläggning som klibbat fast vid tarmväggen.

Obs! Tarmsköljning är inte detsamma som lavemang. Traditionellt laxermedel sänker muskelstimulationen i tjocktarmen. Medlet är uttorkande och bidrar till att lager av gammalt tarminnehåll håller sig kvar. Det är endast det senaste tarminnehållet som går igenom. Det fördärvar vävnad, muskler och nerver i tjocktarmen.

Vad händer vid en tarmsköljning:
• Blodcirkulationen förbättras
• Ögonen blir klarare
• Huden, håret och naglarnas kvalitet förbättras
• Ansiktshyn blir oftast mindre fet
• Kan ha en föryngrande effekt på huden
• Större motståndskraft mot sjukdomar
• Får ut mer näring från din mat och känner mindre sug efter skräpmat
• Ha mer tillfredsställande sex (därför att du inte har något tryck från en överbelastad tjocktarm)

Faktaruta:
En frisk tjocktarm innehåller vänliga bakterier som väger drygt 2 kg, medan en tarm med beläggning vid obduktion har befunnits kunna väga 18 kg eller mer. Ibland finns det så mycket ruttet tarminnehåll att delar av tjocktarmen utvidgas från 5,5 cm i diameter till så mycket som 20 eller till och med 40 cm hos mycket överviktiga människor, med bara en trång kanal ungefär så vid som en penna genom vilken avföringen kan passera.
Källa. Rensa i rören med Feng shui av Karen Kingston

Den idealiska avföringen – efter en tarmsköljning
• Den kommer ut lätt, ljudlöst och på några sekunder
• Den kommer ut i ett enda stycke och flyter i toaletten (slem får den att sjunka)
• Den är ljusbrun till färgen
• Den luktar inte särskilt mycket
• Den är slät, cylindrisk och inte sammanpressad
• Bryts lätt upp när man spolar i toaletten

4 reaktioner på ”Skönhet börjar inifrån”

  1. Tror det är väldigt viktigt, det du tar upp nu. Själv gjorde jag en tarmrensning för två år sedan och det som kom ut var som svart gummi 🙁 Men man mår fint efteråt. Synd att "allt" bara finns i Stockholm.

  2. Jag är så ledsen för att jag missade dig när du var nere i Norrköping och hade kurs, kollar ditt sommarschema men det verkar inte som du kommer ner snart igen men hoppas, hoppas, hoppas på i höst kanske??? 🙂

  3. Annika, ja det är synd att "allt" bara finns i Stockholm. Tarmsköljning är verklien en inre rening och något att reommendera.
    Tant grön, du fär komma till Båstad. Det är så fint där och finns härliga bed and breakfast 😉

  4. Hej,

    Finns det någon forskning på att detta ska vara bra? Är alltid lite skeptisk…
    Tack för en bra blogg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *