yoga för kvinnor

När jag började att yoga mer regelbundet kunde jag verkligen känna av motståndet i min kropp vissa dagar. Kanske är det för att när man börjar yoga allt mer, så börjar man också lyssna på kroppens signaler. Man blir mer lyhörd på hur det känns och varför.
För männen är det enklare. De har ingen menstruationscykel, som försvårar och kanske försvagar dem. Nej, deras ”practice” är nog mera jämn.
En vecka innan mens ömmar kroppen. Jag är inte alls lika benägen att utvecklas den veckan. Vill verkligen inte ha någon ny asana, eller gå för djupt in i någon ansträngande rörelse. Nej, jag vill helst stå själv i ett hörn av yogastudion och yoga för mig själv.
Det sägs att det innan mens finns en risk att vi skadar oss, om vi kämpar på för hårt. Men att flera kvinnor tagit guldmedalj under mens, och strax efter mens. Inte i yoga så klart, än kan man inte tävla i yoga – vad jag vet… Jag skrev en mensartikel för tidningen Amelia… Därav denna information.
Det känns på något sätt logiskt. Jag känner mig ofta stark som en oxe precis när mensen brutit ut, men tills den gör det… Så kör jag ”tantyoga” som jag kallar det lite snällt. (Jag är själv snart där. Jag är själv snart en tant) Då kanske jag gör några solhälsningar, aboslut inga upponedvända ställningar. Jag kan ligga, sitta – eller ha benen upp mot väggen – länge i baddha konasana (fjärilen). Men framför allt andas jag. Lugnt och metodiskt.
Yogaandning gör att blod strömmar till och det där onda släpper. Ofta håller vi andan när vi har ont. Resultatet blir att vi får ännu mera ont. Men om man andas lååånga djupa andetag, och i huvudet föreställer sig att man drar ner andetagen till livmodern och området runtikring. Så släpper det efter ett tag. Det blir inte lika krampaktigt.
I början kunde jag nästan bli lite arg att mensen kom och störde min ”practice”. Idag när jag inte längre tävlar med mig själv, så kan de dagarna kännas befriande. Jag har en anledning att ta det lite lugnare. jag är inte en sämre yogautövare för att jag lyssnar på min kropp. Snarare tvärtom. Det finns ingen bättre eller sämre yoga. Efter ett tag förstår man att det är på andningen det hänger. Det är liksom andningen som är den röda tråden i yogan. Utan en jämn och fin andning ingen yoga. Andningen är liv. Andningen ger liv till din yoga.

5 reaktioner på ”yoga för kvinnor”

 1. Dehär raderna fick mej att tänka till lite. Detdär med att när man börjat yoga mer regelbundet och nästan ofrånkomligt stöter på patrull. Mer eller mindre. Dels är man ju inspirerad till tusan, men samtidigt skör och ovan inför allt det som börjar hända i ens kropp. Nästan alla gånger som jag har bestämt mej för att införa kontinuitet så vill min kropp något annat – men oftast utvecklas ”det andra” till något bra och så får jag mina underbara stunder på mattan iallafall!
  Yoga är så förunderligt. Och stort.

 2. varje dag måste man erövra yogan. Det är aldrig bara samma. Och om det är jobbigt och stressigt i livet i övrigt, så färgar det ofta av sig på yogan, i alla fall förr eller senare. Ibland måste man backa, om man har svårt att fokusera och tankarna drar iväg och man börjar tänka på vad man borde ha gjort. Eller vad man ska göra direkt efter savasana. Då blir yogan mer ett träningspass, och det är ju egentligen inte meningen med yogan.

 3. Hej!

  Jag driver butiken http://yogalabs.e-butiken.se/. Jag försöker få lite fler besökare för att fler skall få möjlighet att testa våra ekologiska yogamattor.

  Jag undrar därför om du vill länka till oss. Om du lägger en länk någonstans på din site får du som tack köpa en ekologisk yogamatta från k.a.r.m.a CONSPIRACY© till grossistpris (249 inklusive frakt). Du kan läsa mer om denna matta här: http://yogalabs.e-butiken.se/?artnr=yl%5Fkarma%5Fmat%5Fnature samt på http://karmaconspiracy.com

  Om du är intresserad vill jag att du länkar till http://yogalabs.e-butiken.se/

  Namste och lycka till med din yoga och blogg.

  vänligen,
  Johan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *