behöver man resa bort för att göra en inre resa?

Jag hoppas ni följer och stöttar Greta Thunberg på både Facebook och instagram. Denna fantastiska människa som vigt sitt unga liv till att försöka väcka oss vuxna. Få oss att fatta att hon vill ha en framtid att växa upp i och att det angår oss alla. Läs hennes senaste inlägg om det hat som hon och hennes familj drabbas av. Hur hon ifrågasätts osv. Det är så man skäms. Här kommer det en ung person vars intentioner måste synas och ifrågasättas. Hon har skolstrejkat i regn, snö och hon har sagt obekväma saker, men sanningen. Vi kan inte fortsätta att utnyttja vår värld på det sätt som vi hittills gjort.

För det går liksom inte att stoppa huvudet i sanden längre. Och jag känner mig stolt att jag ändå sent vaknade upp och tog beslutet i somras att inte lägga några yogaretreat dit man måste flyga sina deltagare. Jag har förlorat pengar på det. Jag har förlorat snygga bilder på instagram. Jag har förlorat sol på min nos. Jag har förlorat att yoga för min yogalärare i Indien. Jag har förlorat att träffa mina vänner i Indien. Absolut, det är en uppoffring att ta bort nåt jag älskar, att resa. Men jag tänker att det är som en form av kundmakt. Om vi, blir fler som väljer bort tvingas flyget att ta fram bränsle som inte är miljöfarligt. Det tvingar också oss att ifrågasätta oss själva om vi verkligen ”behöver” en helgtrip till New York  eller vad vi nu anser oss behöva. För om vi säger nej till saker så kan vi alltså använda vår kundmakt till att förändra. Och då kommer vi en dag att kunna flyga till en plats vi älskar, men utan att påverka och förstöra vår värld. Men tills dess kanske vi ska hålla oss här hemma och bara i nödfall resa till en familjemedlem som bor långt borta. Är det så farligt att ta lite paus från flygandet? Yoga och meditation är inre resor. Det är pilla-luddet-ur-naveln utmaningar och frågan är behöver man resa bort för att göra en inre resa?  

Min bok PAUS är fotograferad i Roslagen i somras. Det är en hyllning till en fantastisk natur, till allemansrätten som är en fantastisk och viktig rättighet vi svenskar har som ger oss tillgång till havet. Till naturen som vi har så mycket av. Den ska vi värna om. Vi ska värna om kolonilotter och kollo för barn och gamla. Jag tror det första kollot för gamlingar startade förra året. I min bok Paus är vi på flera magiska platser ute på Björkö. Visste du att du kan ta dig till Björkö med ditt SL-kort? Du kan åka hela vägen ut till Simpnäs och Östersjö brygga. Det tar ungefär 2,5 timme med buss från Tekniska högskolan. Du kan också båtluffa från Stockholm med en skärgårdsbåt. Härute finns det pensionat, vandrarhem och en del bed and breakfast. Och härute finns en natur och stränder som är tomma på folk. Jag vet, vattnet kan vara kallt. Men varför inte börja anamma Wim Hofmetoden? Kan mycket väl vara det trendigaste och mest hälsosamma du kan göra just nu. Kalla bad. Superbra för både lymfsystemet och blodcirkulationen.

Som av en händelse har jag börjat avfölja allt fler influensers, yogaprofiler och så kallade hälsomedvetna. Jag tycker inte längre att det är läckert, häftigt med yogabilder tagna på en strand långt borta. Jag tycker inte heller längre att det känns fräscht med statusuppdateringar Arlanda. Jag tackar Greta Thunberg för att en så ung tjej fick mig att vakna. Att en så ung tjej satte bollen i rullning. Så modig. För mig är hon en bra förebild. En influencer. Så läser jag den här debattartikeln Tråkigt att bli rik när det är fel att flyga 

Hur tänker ni? hur tänker ni kring det här med flygresor? Med att vara influencer?

4 reaktioner på ”behöver man resa bort för att göra en inre resa?”

 1. Fantastiskt! Vi har ju ett så vackert land. O även grannländer som är lättare att att besöka. Men det är ju den inre resan som är av värde.
  Det går ju även att resa på internet o även resa mindre… prova nya vägar

 2. Anna Egebäck

  Åh!!! Gillar din inställning. Håller till fullt med. Jag gillar inte att se influenser som gör reklam där det skall handlas. Har börjat avböja såna….men däremot finns i mitt instagramflöde numera flera ”gröna” influenser. Eirrami, heter jag på Instagram…..

 3. Millamaria Edén

  Just så här Karin – är det – också för mej. Inga fler flygresor! Som yogalärare och med Greta som förebild är det självklart att ta sådana beslut. Fram för inhemska retreater:) Hälsar Milla i Vasa

 4. Blir himla glad att du som har möjlighet att påverka tar ditt ansvar som förebild!
  Alla måste till slut nå denna insikt och kan man hjälpa till att öka medvetandet så tycker jag att det är ens skyldighet. Strålande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *