Jag kommer ihåg när en hudterapeut frågade mig: Sover du på vänster sida?
Jag tänkte, men hur vet hon det. Hon sa att hon kunde se det på mina rynkor och huden i mitt ansikte. Jag borde frågat henne mer, jag vet. Men det här är några år sedan och jag tänkte inte så mycket mer på det, då.
Men sedan jag fick lymfödem i min högra arm efter cancerbehandlingarna jag genomgick 2012-13, har jag blivit mer uppmärksam på hur jag sover. Jag sover faktiskt typ aldrig på höger sida numera eftersom det blir för mycket tryck på min arm. Jag brukar växla mellan vänster sida och så på rygg.
Din sovställning = hälsofördelar
Men kanske är det bättre att sova på vänster sida, eftersom kroppens lymfsystem är som mest verksamt på natten, när vi sover. 75 procent av kroppens lymfdränage sker via den vänstra sidan. När vi sover på vänster sida underlättas lymfflödet och lymfdränage, genom gravitationen, till skillnad om vi skulle ligga på höger sida, eftersom den högra sidan bara tar upp 25 procent av lymfvätskan. Det är därför man börjar med att massera vänster arm, efter att ha öppnat upp lymfflödet med hjälp av några änglavingar om man går på lymfmassage.
Så att ligga/sova/vila på din vänstra sida har sina hälsofördelar.
- Vi har mjälten på vänster sida. Om vi ligger på vänster sida stöttas flödet till mjälten som är ett lymfatiskt organ.
- Bukspottskörteln är belägen något till vänster på kroppen och när vi sover på vänster sida så gynnas också vår matsmältning.
- Matsmältningen stöttas när vi ligger på vänster sida. Magsäcken sitter till vänster i magen och töms från vänster till höger in i tunntarmen.
- Underlättar även för hjärtat att pumpa blodet lättare och optimalt när vi ligger på vänster sida.
Så vad gör några fler rynkor på vänster sida, om nu hälsan gynnas av att sova på just vänster sida.
Vänster näsborre står för lugn och ro och höger näsborre aktiverar och ger mer energi
Vi andas ju också växelvis med höger och vänster näsborre. Om man sover på vänster sida, kan man ibland vakna täppt i vänster näsborre och tvärtom om man sover på höger sida då är gärna höger näsborre täppt när vi vaknar på morgonen.
Man brukar också säga att den vänstra näsborren står för lugn och ro och den högra näsborren för energi och aktivitet. Du har säkert varit på en yogaklass, då brukar läraren säga efter vilan att du ska lägga dig på din högra sida med knäna uppdragna. Det är för att behålla lugnet som yogan förhoppningsvis gett dig. Men om du till exempel vaknar täppt i höger näsborre och känner att du behöver mer energi, ligg en liten stund på vänster sida. Då sker nämligen magi, höger näsborre kommer att öppna sig och du kommer att känna dig mer energifylld. Och vet du, om du behöver lugna ner dig och komma till ro för natten är mitt tips att ligga en stund på vänster sida. Det lugnar nämligen ner hela systemet.
Men tydligen har hur vi ligger i sängen också påverkan på vår huds åldrande. Men att sova på sidan är bättre än att sova på magen för då ligger man med huvudet vänt åt ena sidan vilket är både ansträngande för nacken och försämrar blodflödet till hjärnan.
Så hur sover du?
Jag har i tidigare inlägg uppmanat dig om att du ska göra din kvällsritual tidigare på kvällen så att allt det där gottiga du precis smörjt in ansiktet med åker in i huden och gör nytta istället för att hamna på kudden.
Så då kommer vi till kudden. Visste du att kudden också kan påverka din hudhälsa?
En perfekt kudde låter din nacke ha sin naturliga kurva, då kan blodet och lymfan flöda fritt. För hjärnan har också ett lymfsystem. Det kallas det glymfatiska systemet och det tömmer sig på natten.
Här kan du läsa studien som nyligen genomfördes av Maiken Nedergaard, som bland annat är professor i neurologi vid University of Rochester. Man upptäckte att det glymfatiska systemet, som är ett unikt system rensar hjärnan från produkter som på sikt kan vara skadliga för hjärnan, och det görs i huvudsak på natten. Hjärnan behöver den här stunden när den renas och rensas och det är viktigt att det sker regelbundet och i tid. Så att inte det skadliga, kanske till och med giftiga stannar kvar och skadar eller tar död på celler i hjärnan. Våra hjärnceller är extra känsliga och man tror att många av de neurologiska sjukdomarna som Parkinsons, ALS och Huntingtons är kopplade till just hjärncellsskador orsakade av metabola avfallsprodukter. Vid Alzheimers till exempel bildas små klumpar vid nervtrådarna, så kallade amyloida plack, som är en metabol avfallsprodukt. När de klumpar ihop sig bildas plack som kan det leda till demens.
Att dagtid ta hand om sitt huvud. Mota stress i grind genom att regelbundet ta pauser och att vila i mellanrummet mellan aktiviteter är livsviktigt. Har du svårt att komma ner i varv så rekommenderar jag dig att lyssna på min podd PAUS. HÄR HITTAR DU DEN Paus är en podd med mina guidade meditationer. Här hittar du allt från härliga boostande mediationer för ditt lymfsystemet, för att komma till ro till natten eller en härlig yoganidra. Meditationerna är korta max 20 minuter, oftast mellan 10-15 minuter. Perfekt paus helt enkelt. Igår firade vi att podden lyssnats på över en miljon lyssningar. Vi behöver pauser i våra liv.
Så mer pauser i livet och hitta en perfekt kudde, inte för hög och byt ut örngottet till ett i silke eller siden för då utsätts huden för mindre friktion.