T3 och covid

Läs det HÄR. Idag har vi cirka en halv miljon människor i Sverige som äter Levaxin, som i princip är det enda läkemedlet mot sköldkörtelproblem som erbjuds. Levaxin innehåller bara T4 och problemet är att det säger inget om patienten kan omvandla T4 till T3. Men testerna ser ofta bra ut, dvs om man bara tittar på TSH. Det stora problemet är ju att människor fortsätter att må dåligt trots medicinering av Levaxin.

För snart fem år sedan diagnosticerades jag med hypotyreos. Det är en underfunktion i sköldkörteln. Då började en lång resa för mig där jag försökte hitta alternativ till just Levaxin och en läkare som var intresserad av att erbjuda fler alternativ.

Till slut hittade jag en läkare som skrev ut NDT, naturligt sköldkörtelhormon. Det är en dyr historia för mig eftersom den går via tyska apotek och jag betalar själv. Men NDT innehåller T1, T2, T3 och T4 dvs ett mer komplett innehåll för mig med sköldkörtelproblem.

Jag måste säga att jag varit lite rädd för att få corona, precis som alla andra. Men om man har hypotyreos är man kanske inte riskgrupp, men det finns en risk. Och uppenbart om ni läser artikeln jag länkar till i början, har man sett att de som hamnat i respirator alltså hade brist på just T3.

DET här är viktiga grejer. Sånt som de som bestämmer hur vården för oss sköldkörtelsjuka borde se ut i Sverige borde ta del av. Jag vet till exempel att många patienter som gått på Levaxin över tid får kämpa mycket för att få T3-tillägget i form av Liothyrin. Varför ska man behöva kämpa för sin hälsa?

NDT är inte olagligt, utan räknas som ett läkemedel. Det är bara att du behövt äta Levaxin i minst ett år och kan uppvisa att du mår dåligt för att din läkare ska kunna skriva ut NDT. Då får du det på högkostnadskortet och kan hämta ut det på ett svenskt apotek.

Jag ville inte riskera att testa Levaxin, så istället skriver alltså min läkare ut NDT på recept, som jag köper från ett tyskt apotek. Det kostar mig 800 kr i månaden. Är inte det konstigt?

Idag tänker jag följande. Kanske blev Coronan så pass mild för mig för att jag faktiskt får i mig T3?

Om du vill testa hur din sköldkörtel mår? Jag samarbetar med Werlabs och vi har tagit fram ett toppenbra sköldkörteltest: R hittar du det. Du får dessutom 10 procents rabatt på det och alla hälsotester på Werlabs om du skriver in koden KARIN i kampanjrutan.

Du kan självklart ta tester via sjukvården, men se då till att de tar TSH, T4, T3, Trak och Tpo. Det är de allra viktigaste testerna.

Jag har också skrivit en bok om sköldkörteln som är lättläst. Den ger dig en massa tips och råd baserade på erfarenheter av personer som haft sköldkörtelproblem, två läkare som jobbar med både traditionell medicin och alternativ bland annat. Balans är en riktigt bra bok måste jag säga. Läs den och när du gjort det har du tillräckligt med argument när du möter din läkare nästa gång. Kunskap är makt och i det här fallet är kunskap patientmakt.

HÄR HITTAR DU BALANS NATURLIG VÄG TILL FRISKARE SKÖLDKÖRTEL


2 reaktioner på ”T3 och covid”

 1. Marie Olofsson

  Äter också NDT och fick en mild Corona, mina 3 betydligt yngre kollegor blev sjukare än mig.!

 2. Hej Karin! Tack för att du ger oss information som inte ens vården verkar ha kunskap kring. Jag själv har svåra problem med sköldkörteln och järnbrist som jag försöker bota med egenvård som då är kost och välmående. Jag får ingen hjälp via vården så de anser att mina värden är bra. Läkarna säger att alla mina symtom som att vara trött, frusen, går upp i vikt, hjärndimma, orkeslös, tryck över halsen och ledsmärtor beror på annat.
  Jag känner oro för Corona och har funderat kring vad sköldkörteln och olika hormon kan ha för påverkan om man väl blir sjuk. Eftersom jag inte får någpn hjälp via vården och de bara ger mig svaret att jag inte har några dåliga värden tog jag ditt test via werlab. Jag förstår om du kanske inte är rätt person att ge ett utlåtande men ger det ett försök för jag får inga svar någon annanstans.
  Mina resultat för sköldkörteln blev:
  S-T4, fritt (DxI) = 8,2
  S-TSH (DxI) = 1,54
  S-T3, fritt (DxI) = 3,6
  S-TPOAk, tyreoperoxidas-ak = <0,5
  S-TRAK, TSH-receptor-ak = <0,9

  Tycker du att dessa värden är bra? Borde jag känna oro inför Corona och att mina värden påverkar hur sjuk jag skulle bli? Och borde jag kräva mer av vården med dessa värden? Vart vänder man sig?

  Detta blev en lång fråga. Hade vart oerhört tacksam för svar!! ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *