this is Sweden

Nästa vecka tänkte jag ta WERLABS och framför allt mitt och Werlabs braiga sköldkörteltest. Då har jag ätit Erfa som är ett naturligt sköldkörtelhormon , förkortas NTD i nästan två månader. Ska bli så spännande att få svar på hur jag mår och om det syns i mitt blod. Du vet väl att du får 10 procent på alla tester på werlabs om du skriver in KARIN i kampanjrutan innan du betalar.

Nu tänker ni vad härligt att Karin mår bättre. Men problemet är att naturligt sköldkörtelhormon som tidigare fram till 60-talet i Sverige var den medicin som gavs oss svenskar med hypotyreos men som alltså togs bort och istället ersattes med ETT enda medel, den kemiska lilla tabletten Levaxin. Det är en medicin som du tvingas att äta resten av livet om du börjar äta. Den har också ett helt gäng med biverkningar, så ni förstår att för mig är det inget alternativ.

LÄS DET HÄR BLOGGINLÄGGETom du inte hängt med i min sköldkörtelresa. Lite snabbt kan jag berätta att jag alltså haft kontakt med en läkare som skriver ut NTD, men landstinget har gjort det svårt för oss med sköldkörtelproblematik det är både krångligt och kostsamt att hitta en läkare som vill hjälpa oss.

Problemet är tyvärr att eftersom det är så få, ja, väldigt få läkare som är villiga att skriva ut naturligt sköldkörtelhormon, trots att det är väl beprövat och något vi erbjöds förr i tiden i Sverige. JA ibland verkar det ändå som det var bättre förr. Nu erbjuds vi med hypotyreos endast Levaxin. Och vill man inte äta Levaxin tvingas man betala stora pengar för att hitta en läkare som skriver ut naturligt sköldkörtelhormon. Många av oss reser utomlands där man typ inte förstår varför man behandlar naturligt sköldkörtelhormon som om det vore knark i Sverige. Mitt problem är att mina Erfa håller på att ta slut och jag vet inte om jag hinner får mina tabletter innan jag reser till Indien nästa vecka.

Märker hur jag blir orolig. Jag är så trött på svensk sjukvård som sätter mig i den här sitsen. Jag märkte skillnad direkt när jag började ta NTD, som det kallas lite förkortat. Jag kände mig piggare och gladare. Jag har fortfarande lymfödem, men armen och hela kroppen känns mindre svullen. För jag vet inte om ni vet, men med hypotyreos kommer ofta myxödem.
Men främst. Den absoluta största skillnaden det är att jag sover så tungt och hela natten. Jag märker inte när Ray kommer in och lägger sig. Så var det inte förut då var jag så lättväckt. Nu sover jag verkligen och det är så skönt. Men framförallt är det läkande.

Varför får jag inte välja den vård och den behandling som är bäst för mig? Varför måste jag betala stora pengar för att skaffa en medicin som tidigare var standardmedicin i Sverige och som nu tagits bort? Varför tvingas jag likt en knarkare lägga ut den här frågan

Är det nån som har lite Erfa (60 mg) till mig?

Fattar ni. Det här är inte klokt.

Det här är svensk sjukvård. Tack så mycket.

6 reaktioner på ”this is Sweden”

 1. Anne Åkerlöf

  Håller helt med dig Karin. Hemskt att man enbart är hänvisad till det syntetiska läkemedlet Levaxin – spelar ingen roll om man har under- eller överfunktion eller vilken annan brist som helst i sköldkörteln. Vår s.k. fina sjukvård är helt i händerna på läkemedelsindustrin. Jag har själv en tanke om att bli fri från Levaxin och har börjat trappa ner sakta, sakta. Samtidigt har jag tagit en hårmineralanalys, gjort tarmrening, candidarening och äter nu en massa vitaminer och mineraler som saknades i min kropp. Ska göra detta i 3 månader och helst inte äta varken socker eller vetemjöl. Sen ska jag lämna åter en hårmineralanalys och se hur det ser ut. Vet ännu inte om det kommer att fungera att jag slutar med Levaxin, men jag gör detta försök. Tror att min kropp kan reagera bra, bara jag ger den rätta förutsättningar. Våra väsen är smartare än vi tror – men de måste ha rätt utgångsläge. Hoppas du hittar någon som kan ge dig det du behöver.

 2. Jag är också så otroligt besviken på svensk sjukvård. När jag flyttade till USA träffade jag en väldigt bra endokrinolog. Trots att mina värden var inom ”normal” referens efter medicinering med Levaxin ifrån Sverige så sa han att det fortfarande är min Hashimotos och hypotyreos som orsakar mina symptom. Han skrev ut NDT och jag mådde så mycket bättre. Jag tar både NDT och Liothyronine (T3) för att konverteringen av T4 till T3 inte fungerar bra i min kropp. Utan T3 hade jag svåra symptom, problem med minnet bland annat, och problem med hjärtat och mycket mer. Nu efter 5 år har jag flyttat tillbaka till Sverige. Trots att jag har förklarat för läkarna här vad jag behöver för att må bra, visat alla mina papper, prover och journaler från 5 år i USA och att jag nu mår väldigt bra, så VÄGRAR de skriva ut den medicin jag behöver. Jag får inte heller komma till en endokrinolog. De vill att jag ska börja ta levaxin igen, sänka dosen rejält och inte ta T3 längre. Jag är livrädd att jag ska bli så sjuk som jag var tidigare på Levaxin.. Jag har endast några få tabletter NDT kvar och börjar också känna mig lite stressad. Det är hemskt att det ska vara såhär.
  Kram till dig.

 3. Gunilla Byström

  Det är ju helt sinnessjukt!
  Min syster har en läkare i Järvsö som skriver ut, men naturligtvis på licens, och vem vet vad som händer när det ska omprövas… (ungefär som assistanseländet i Sverige…). Jag beklagar verkligen. Och min syster lär inte vilja bli av med sina piller heller…
  Hon har kämpat i 20 år ungefär för att må drägligt. Mött den ena hemska doktorn efter den andra. INKOMPETENSEN duggar tätt i Sverige.

 4. Elisabeth Wilsby

  Har du kollat med Sanna Edin, hon har kanske tips på annat som hjälper? Finns det inget antroposofiskt läkemedel du kan ta? Hoppas du får hjälp!

 5. Karin, även om du ätit Levaxin o ser att det inte fungerar så är NDT inte tillgängängligt för de flesta av oss. Det tycker jag är det värsta. Ett stort privat sjukhus centralt i vår huvudstad har som regel att ej skriva ut – spelar ej roll vilken situation du är i. Det är hemskt!!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *