TSH

IMG_0809

vad är hönan och vad är ägget?

Ja, vad är hönan och vad är ägget?
Fick ett sms med texten ”Har du sett vad Agnes Wold har skrivit på twitter?” Jag gick direkt in och kollade.

IMG_0809

Är inte ute på twitter så ofta. Tycker faktiskt att twitter är ganska trist. Tänker att det är många ”svartellervittmänskor” där. Personer som gillar punchlines. När jag läser såna där tvärsäkra påstående som man kan läsa på twitter kan jag undra om det är lätt eller svårt att vara så där tvärsäker? Jag tror ju att det finns en massa gråzoner emellan och att det mesta går att se från olika håll och vinklar. Och ju äldre jag blir, ju mindre tvärsäker blir jag. Men en sak jag lärt mig. Jag ger inte bort makten att jag är expert på mig. För det kan nämligen ingen annan påstå sig vara. Inte ens om de har vit rock. Det har cancern och alla behandlingar lärt mig.

Men överläkare Agnes Wold påminner mig om den där tvärsäkra hjärtläkaren på KS som efter en kvart sa till mig: ”Nu tar du de här medicinerna punkt slut.”
Han hade inte tid eller lust att prata med en patient som var där för en biverkning. En patient som gått igenom alla jävliga och tuffa cancerbehandlingar som uppenbart inte ville behandlas mer.
Jag fick hjärtsvikt av cellgifterna och herceptinbehandlingen. (och apropå forskning, varför ger man i Sverige 17 herceptinbehandlingar, medan man i Finland anser att SJU räcker, just för att risken med hjärtsvikt är så stor).

Är svenskar och finländare olika? Eller ser forskningen olika ut i de här närliggande länderna?

Hjärtläkaren vägrade prata med mig om alternativa behandlingar eller ens prata om de möjliga biverkningarna på hjärtmedicinen han tyckte jag skulle äta. Ni som följer mig vet att jag struntade i att ta medicinen. Istället läkte jag min hjärtsvikt med Q10. Ja, Agnes Wold ibland är kosttillskott mycket bra, det finns till och med en undersökning gällande hjärtsvikt och Q10. Men den kom ut ett par år efter jag läkt hjärtat med Q10. För att hjälpa kroppen gick jag också på hypnosterapi och akupunktur.
Och jag läkte hjärtat.

IMG_0803

Det var den här intervjun i Dn som Agnes Wold gick i taket för. AGNES WOLD på twitter angående intervjun med mig i LÄS HÄR

Om man går in och läser Agnes Wold så skriver hon saker som att dn sprider skrämselpropaganda och myter.Hon passar också på att skriva saker som: ”Detta är den stora gåtan, hur många välutbildade människor som luras av kvacksalvare i Sverige. Framförallt kvinnor.” eller ”det är tur att jag inte är diktator för då kan det hända att jag förbjudit alla ”hälso”tidningar”

Men jag förundras över Agnes tvärsäkra svar på att det är en myt att stress kan utarma immunförsvaret. Eller om det kan finnas en koppling, som jag säger att jag inte vet om det finns. Men ändå om det finns en koppling mellan stress och cancer. Är inte det intressant att titta på det som forskare?

Antalet svenskar som blir sjuka av stress har nått nya katastrofnivåer. På sex år dubblerades antalet sjukskrivna – från 28.000 till 70.000. För de arbetande i kommunerna i Västra Götaland är läget värst, här finns flera av de värst drabbade i landet. Och Alingsås toppar statistiken. LÄS HÄR

Jag föddes in i stress. Ni kan läsa om det i min bok Ett stressfritt liv Efter att jag blev frisk från cancer upptäckte jag att jag hade hypotyreos. Underskott av sköldkörtelhormon. Det visade sig att jag haft det hela tiden sa läkarna. Även under cancerbehandlingarna, men inte sagt något till mig.

SKÖLDKÖRTELN STYR DITT LIV

”Att många kvinnor som lider av premenstruella symtom som PMS och PMDS vittnar om ökade problem vid hård stress kan ha sin förklaring i förändrad stresskänslighet – som i sin tur kan ha sin grund i rubbad kortisolutsöndring. Att kortisolproduktionen hänger ihop med hypotalamus, regionen i mellanhjärnan som i sin tur påverkar hypofysen, innebär att stress även har samband med andra hormonella tillstånd som till exempel sjukdomar i sköldkörteln.
– Svår stress kan i vissa fall bidra till störd sköldkörtelproduktion, antingen för mycket eller för lite sköldkörtelhormon, säger Angelica Lindén Hirschberg.” Läs artikeln här: STRESS KAN bidra till minskad fertilitet

Okej. Stress och sköldkörtelproblematik verkar hänga samman och för en tid sedan läste jag detta
NYA RÖN STÖDJER KOPPLING MELLAN BRÖSTCANCER OCH SKÖLDKÖRTELHORMON

Vad är hönan och vad är ägget?

LÄS gärna det här: STRESSHORMON KOPPLAS TILL BRÖSTCANCER

del 1 mina provsvar & det här med referenstabeller

index

Jag har lovat er att berätta om mina senaste provsvar från werlabs. Jag ligger innanför ramen av referensberäkningen på det mesta. Skönt. Jag ser att mina järnvärden och d-vitaminet har gått ner. Och de har båda sin förklaring. Mitt JÄRNkosttillskott tog slut och jag har haft lite mycket i mitt liv den senaste och helt enkelt glömt bort att beställa nytt. Och d-vitaminet, ja, vad ska jag säga. Jag trodde att sommar och sol skulle vara nog… Men det är det tydligen inte. Så där är förklaringen att jag slarvat. Nu vet jag att det inte går att slarva.

Så gå genast in HÄR & BESTÄLL för du vet väl att du får 10 procent på ditt första köp om du går in via den här länken till Greatlife, som du också hittar både på min hemsida och min blogg och du skriver in YOGAVITA i kampanjrutan.

Så, vilka kosttillskott försöker jag att äta? Många tänker säkert:
”Gud vad hon är hysterisk”.
”Vad hon överdriver hela den här grejen med att må bra”.
Och det är okej, ni får tycka så. Men ända sedan jag blev sjuk har jag bestämt mig. Jag vill att mina inre organ ska må bra. Jag vill hjälpa kroppen att återställa balansen. Jag vill aldrig mer behöva gå igenom en cancerbehandling. Det är det värsta jag gjort. Och det finns väl inga garantier. Livet för med sig många olika och jobbiga händelser som man måste lära sig att leva med, stå ut med. Mina föräldrar mår inte så bra. Min pappa fick en stroke för snart ett par veckor sedan och ligger fortfarande på intensiven. Han är förlamad i halva kroppen. Det är fruktansvärt. Jag är så ledsen.
Men så här är livet. Vi behöver vara starka för att klara de katastrofer och händelser som livet för med sig.
Men en sak jag ser nu och förstår framförallt nu som anhörig. Det är hur jävla viktigt det är att ha en stark kropp. Och då menar jag inte en kropp som en elitidrottare, utan en kropp som är någorlunda van att träna. Som vet hur man kopplar på sina muskler. Men också hur viktigt det är att tänka på vad man stoppar i sig. det som alltså blir bränslet och näringen i din kropp. Så, Vad tankar du kroppen med? Och hjälper du kroppen och alla dina organ med kosttillskott om det visar sig att du har brister?
Sånt blir ännu mer viktigt i mitt liv.

Så här har ni min lista på vilka kosttillskott jag äter och det är mycket möjligt att jag glömt nåt. Kanske borde göra ett minnestest… Och JA, jag köper mina kosttillskott från greatlife, eftersom jag då vet att de inte är syntetiskt framställda.

D-vitamin
Järn
E-vitamin och selen
B12
Zink
Magnesium
Q10
Omega 3
Bkomplex
K2
One daily
c-vitamin

Sedan en tid tillbaka försöker jag också påminna mig själv om att ta SVENSK DROPPARför välmåendet, för matsmältningen.
Jag tar också Iscador, som jag fått utskrivet från min antroposofläkare och numera tar jag det som droppar. Tidigare tog jag ju sprutor på mig själv. Jag tycker det är så skönt att slippa sprutor.
Men, summa summarum. Jag tänker fortsätta som jag gör. Äta mina kosttillskott, gå på zonterapi & lymfmassage och fortsätta äta homeopatmedicinen. Nu ska jag börja den lite mer tuffa kuren för att stärka min sköldkörtel.
Men jag tänker ta kontakt med en endokrinolog för jag vill lära mig mer. Så nu börjar min resa, den resa jag vet så många andra går igenom. För att ha sköldkörtelproblem verkar vara så vanligt, och ändå så få som vet något. Kul om du delar med dig här.

HÄR ÄR TVÅ SUPERBRA artiklar om sköldkörteln från min guru Patrick Wahlberg som är en av grundarna till Greatlife

ARTIKLAR & FAKTA BESVÄR MED SKÖLDKÖRTELN
SKÖLDKÖRTELN UNDER HÖST & VÅR

Mitt förra werlabsprov lät jag flera personer titta på. En onkolog, en hormonexpert, en näringsmänniska en antroposofisk läkare och sidan på fb som riktar sig till oss som har en underproduktion i sköldkörteln. Och det som var lite snurrigt det var att jag fick så många olika besked. Så många olika råd att det blev lite snurrigt. Men jag väljer att tänka att det är intressant. Att det kan skilja sig så, det betyder också att det finns olika möjligheter att läka sig själv. Att inte stirra sig blind på att det bara finns ett sätt, utan flera olika och att det borde utgå från mig som person. jag kommer att berätta mer hur jag tänker.
Men jag höll fast vid att trots att mitt TSH var relativt högt, så hade det gått ner från när jag var under cancerbehandling. Då var alltså mina värden sämre.
Jag kan börja med att säga att jag vill inte ta levaxin. Du gör som du vill och det här är ingen kritik till dig som väljer att äta levaxin. Men jag vill göra det på ett annat sätt. Jag vill inte bli beroende av syntetiskt framställda mediciner. Jag vill hitta ett annat sätt som är biverkningsfritt, som snarare stärker min kropp på sikt.

Men obs, det här är min resa. Det behöver inte vara din. Du gör som du vill, så ge mig rätten att göra som jag vill. Och det är också det som är problemet med att det finns det här med referensintervaller. Att jag tar ett test som sedan ska analyseras utifrån en referensmodell. En sorts sannolikhetsprincip. Den här referensintervallen är gjort på låt säga 10 000 människor som man valt ut. Där har man då hittat någon sorts normalnivå som gäller för de här 10 000 människorna. Men människor är olika. Och hur var situationen när man tog testerna på den här låt säga ”medelmänniskan”? Det som numera alltså är måttstocken för oss alla. Vi människor reagerar olika på läkemedel och på behandlingar. Jag kanske dippar väldans om mitt järn faller också inom referensramen, medan någon annan blir alldeles nipprig av att ha samma järnvärden som jag. Det är ju det här som är det, låt säga ”tokiga” med att mäta utifrån en referensmall. För att veta hur en patient mår räcker inte bara att ta tester, man måste ta reda på hur människan mår. Hennes bakgrund. Vad har hon/han gått igenom. Genetik. Livet i övrigt. Är hon vego. Äter hon kött. Lever hon livet fort, utsätts för faror. För stress. Äter hon andra mediciner, som kanske ger biverkningar.
Så frågan borde egentligen vara; hur såg referensgruppen ut? Vilka är de? Hur lever de? De som alltså är mallen för de prover jag nu alltså tar.
Förstår ni vad jag menar?
Enkelt beskrivet. I proverna står det att mina sköldkörtelvärden inte är de bästa. De kan alltså vara bättre. Men hur mår jag? Jag känner till exempel att jag mår bra. Att jag är på väg. Jag märker skillnad. Jag tycker till exempel att jag mer och mer kommer loss och ur den här cancermanteln jag gått runt med. Så det viktiga är inte att stirra sig blind på testet, utan att se helheten. Sakta blir det bättre och jag kommer att fortsätta att ta prover, för att hålla koll. För att se resultat av mitt sätt att stärka kroppen.

Så hela grejen att bara ha ett läkemedel som i det här fallet när man har en underproduktion i sköldkörteln är så gammeldags något kan vara. Eftersom alla människor bär på en historia i form av genetik, av vad vi kanske behandlats för. För hur livet är med oss och hur vi lever det. Det nya, eller egentligen det nygamla, men det som vi som patienter borde kräva, höja våra röster för det är Personalized medicine. Läste den här texten från Apotekarsocieteten. Intressant

Så vad kan man göra? Jo, om man tagit ett test så kan man alltså ringa sin husläkare. Man ber husläkaren om att hen ska skriva en remiss till en endokrinolog. Och det har jag förstått är inte enkelt eftersom husläkaren vill ofta hålla kvar en inom primärvården.HÄR kan du läsa
Men det är här man ska stå på sig, eller byta husläkare.
Du har ju svaren i din hand, om du tex tagit ett werlabstest och proverna visar på som i mitt fall en underproduktion.
Vi har ett FRITT VÅRDVALL som alltså berättigar oss att också fritt söka hjälp där vi kan bli hjälpta. och det är därför det är viktigt att vi tipsar varandra om läkare/sjukhus etc som tar oss på allvar, som är experter. Så att vi slipper hamna fel och stånga pannan blodig. Så tipsa mig och alla som följer den här bloggen. Har du träffat en bra endokrinolog som lyssnar på dig. Var kan vi hitta honom/henne?

Så här kommer mina provsvar. Och du kan också göra som jag. Jag samarbetar numera med werlabs, eftersom jag är sjukligt intresserad av kroppen och kanske framförallt av att må bra i min kropp. HÄR ÄR LÄNKEN om du går in här och fyller i KARIN i kampanjrutan så får du 10 procent på valfritt test. Jag tog mitt eget test Wellnesspaketet. Det tycker jag är bra.

Och fortsättning följer…

Blodbristprover Referensintervaller I april 2016
B-Erytrocyter 4,5 3,9-5,2 x10(12)/L 4,4
B-EVF 0,41 0,35-0,46 0,41
B-Hemoglobin 132 117-153 g/L 129
Erc(B)-MCH 29 27-33 pg 30
Erc(B)-MCV 91 82-98 fL 94

Blodsocker
B-HbA1c (IFCC) 36 31-46 32

Hormoner
S-Kortisol 238* Se kommentar nmol/L
S-T3, fritt (ModE) 4,6 3,1-6,8 pmol/L 4,6
S-T4, fritt (ModE) 13 12-22 pmol/L 14
S-TSH (ModE) 4,8 0,3-4,2 mE/L 5,0

Immunförsvar
B-Leukocyter 5,8 3,5-8,8 x10(9)/L 5

Koagulationsförmåga
B-Trombocyter 243 167-387×10(9)/L 193

Mineraler
fS-Zink 11 10-17 mikromol/L
P-Järn 15 9-34 mikromol/L 19
P-Magnesium 0,88 0,70-0,95 mikromol/L 0,85

Vitaminer
P-Homocystein Se kommentar* 5,0-15 mikromol/L 8,6
S-25-OH Vitamin D 109 75-250 nmol/L 84
S-Kobalamin (ModE) 740* 150-650 pmol/L 490

LÄS HÄR VANLIGA FRÅGOR från Sköldkörtelföreningen

och det här: Vad blodprov missar