Rosfeber

När jag drabbades av bröstcancer sommaren 2012 och genomgick alla tuffa cancerbehandlingar som man ansåg var livsviktiga för mig, glömde man att prata om efterskalven, det vill säga om biverkningarna efteråt.

Lymfödem är så klart en av de biverkningarna. Idag finn det inte tillräckligt många av landstinget okejade lymfterapeuter i det här landet. det vill säga vi får inte den hjälp vi behöver efter genomgången cancerbehandling. Så vill man ha lymfmassage får man betala själv. Eller som jag gjorde. Jag utbildade mig till lymfmassör. Jag har gått både steg 1 och steg 2 till att bli lymfmassör. jag har gått utbildning för att lära mig hur man använder koppar och kinesiotejp. Jag bekostade mina utbildningar själv. Det blev en hel bok om lymfsystemet. Här hittar du den: Omstart för en starkare, renare och friskare kropp

Och i år utökade jag med en onlinekurs BOOSTA LYMFSYSTEMET som är en riktigt bra och matig kurs för dig som vill ha flöde i ditt lymfsystem och det gäller ju alla, inte bara oss som har lymfödem.

Tillbaka till rosfeber. Att ha lymfödem är en risk och hittills har jag haft två allvarliga rosfebrar. Den tredje tror jag inte var rosfeber, men jag behandlades för det. Sjukvården ville inte lyssna när jag hittat information om utslag i samband med covid. I England tog man det på allvar och lät dermatologer vara med i samtalet om hur covid kan yttra sig hos människor. Jag tror jag drabbades av bältros.

Här kan du läsa om vad svenska ödemförbundet skriver om Rosfeber

Första gången jag fick rosfeber hade jag inget sår. Men jag var oerhört stressad och pressad och jag skulle önska att pengar lades på just biverkningar och hur tex rosfeber uppkommer. För jag upplever inte att de läkare jag mött faktiskt varit insatta i rosfeber, trots att det är en så vanlig biverkning för oss som har lymfödem. Självklart kan även personer som inte har lymfödem drabbas, och kanske därför borde intresset att forska på det vara större.

Jag har haft kontakt med kvinnor som fått rosfeber varje månad och nej det är ingen lek. Det är fruktansvärt att gå igenom och får man det ofta så blir också ens liv inrutat. Man kanske inte vågar göra saker i rädsla för att utmana ödet.

Jag fick rosfeber första gången strax innan julafton 2019. Jag kände mig jättetrött och stressad. Plötsligt gjorde det ont i armen, som om jag hade träningsvärk. Jag kände hur jag blev varmare och varmare i kroppen. Vi hade ingen temp hemma och jag bad Ray att gå och köpa en. Under tiden kände jag hur jag liksom domnade bort. Det gick så oerhört snabbt. Det är faktiskt första och enda gången jag känt är det så här det känns att dö. Till slut orkar jag inte längre och ber Ray att ringa ambulans. De kommer och då har jag 42 graders feber. Jag åker in direkt och får antibiotika intravenöst. Armen är knallröd och hård.

Andra gången är i mars 2020, mitt under covid. Febern är inte lika hög, men förloppet lika snabbt. Jag får åka in och får återigen antibiotika intravenöst. Jag vet att jag hade skrubbat benen lite får hårt och förmodligen fått in bakterier i nåt litet sår.

Tredje gången är en månad efter att jag varit sjuk i covid. Jag tänker att jag ska unna mig lymfmassage och känner redan under massagen att nåt inte stämmer. Det kliar i hela kroppen och jag får utslag, mest på min lymfödemarm. På natten blir jag så dålig och åker in direkt. Men det är då jag googlar. Jag tycker nämligen inte att utslagen ser ut som när jag hade rosfeber, utan mer som bältros. Vilket ju också visade sig vara nåt som många med covid drabbades av.

Det läskiga med att få rosfeber är att förloppet när man insjuknar går så snabbt och att man kan få sepsis, som faktiskt är en av de främsta dödsorsakerna i det här landet. Alltså blodförgiftning.

Ta i trä, men idag är det nästan två år sedan jag hade rosfeber. Eftersom ingen verkar forska på det här som faktiskt drabbar över tio procent av de som diagnosticerats med lymfödem efter genomgången cancer så tänker jag lägga till på Ödemförbundets lista på saker att tänka på vid lymfödem:

Vad ska jag tänka på för att undvika rosfeber?

 • Se till att öka ditt lymfflöde varje dag. Använd en mjuk borste och borsta med mjuka drag i rätt riktning efter att ha öppnat upp lymfflödet med hjälp av änglavingar, mjuk massage vid nyckelbenen, rulla axlar osv. Gör din egen behandling. Dvs massera din kropp i rätt riktning, se min film på instagram
 • Lär dig att andas rätt, dvs att andas djupa och långa andetag genom näsan där du aktiverar diafragman och bäckenbotten. Gör det till en vana varje dag att ge dig en stund med ditt andetag.
 • Undvik stress. Var rädd om din energi. Vila, har du lymfödem i benen ligg med benen högt. 
 • Sitt inte still för länge. Rör på kroppen mjukt och följsamt. Känner du för att dansa, dansa. Skaka kroppen. Låt kroppen röra sig som den vill och behöver. Ju mer du lyssnar på kroppen desto mer kommer den att visa dig vad du behöver.
 • Var noga att desinficera och sköta om även små sår och insektsbett. Fortsätt med handhygien även efter covid. Mitt tips är att ha en flaska med någon växtolja bredvid Aleppotvålen. Smörj först in händerna med oljan, sen tvätta händerna så slipper du torra händer.
 • Smörj in huden med växtoljor. Gör din egen hudvård. Använd inte parfymerade tvålar och parfymerad hudvård eller hudvård med ingredienslistor du inte förstår. Du behöver hålla huden mjuk och elastisk särskilt om du har lymfödem. Genom att göra din egen hudvård av växtoljor minimerar du att utsätta din kropp och ditt lymfsystem för ämnen som huden äter och istället för att göra sitt jobb. Nämligen att bekämpa infektioner och virus i din kropp, måste lymfsystemet kämpa med att bryta ner och frakta bort ingredienserna i den där hudlotionen du smörjde in dig med. Min senaste bok, som jag skrivit ihop med min lärare på utbildningarna till Botanisk aromapedagog och ekologisk hudvårdsterapeut Lena Losciale är en mycket bra boka för dig som vill börja göra din egen hudvård Här hittar du den:.Ren skönhet naturlig hudvård från växtriket
 • Tänk på vad du äter. Socker och gluten vet vi inte är bra för huden. Ät mycket grönt, bra protein, drick filtrerat vatten och tillskott av bra fetter men också kosttillskott som är bra för huden. På Greatlife har jag ett bra hudvårdspaket: KARINS HUDPAKET Det är kraftigt rabatterat och du får ytterligare 15 procents rabatt med koden Karin.
 • Jag badar inte i bassäng pga av kloret. Klor torkar ut huden. Men jag badar året runt och upplever att jag stärker min hud genom det.

Och hörni kan vara dags att vi går ihop oss och kräver botbidrag till oss som behöver lymfmassage och rehabilitering. För det räcker inte med kompressionsstrumpor.

4 reaktioner på ”Rosfeber”

 1. Annelie Broberg

  Hej Karin!
  Tycker det vore toppen att gå ihop och kämpa för bidrag.

  Har ju lymfödem i benet och fick så konstigt rosfeber på hela benet, stora röda rosor/fläckar nu under pandemin.
  Betedde sig inte och såg absolut inte ut som mina ”rosfeber” infektioner som jag haft (för många gånger) tidigare.
  Jag var tvungen att fota benet för det såg så hemskt ut.
  Har aldrig tänkt att det kan hänga ihop med covid..

  Kramar Annelie Broberg

 2. Hej Karin! Läser din blogg med stort intresse! Noterar att du fick rosfeber, 2019, så pass långt efter din cancerbehandling. När började du med lymfmassagen? Hoppas du håller dig frisk nu. <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *