Boosta huden med kosttillskott

Hur bygger man upp en hud som är stark? Jag höll på att skriva till, hur bygger man upp en slitstark hud. Men faktiskt vill jag ha en hud som har en hållbar textur. En hud som är både tajt, mjuk och stark. Lite som ett skydd. För man kan faktiskt se på huden som ett skydd mot väder och vind och till och med strålning. Jag vill också helst ha en hud som är lagom fuktig och mjuk utan att vara torr. 

Mycket handlar så klart om vad vi smörjer in oss med, men också att vi tillför tillräckligt mycket av fett och vatten till vår insida. För jag tror helt och fullt att vi kan smörja vår insida. För jag vill att huden på insidan också ska vara lagom fuktig och mjuk utan att vara torr. Men man kan också hjälpa huden att skina genom att tillsätta bra kosttillskott. Man kan förebygga och få en fin och bra hy genom att tillföra kosttillskott som boostar och ger huden den där extra lystern som vi gärna vill ha.

Att komplettera sin kost med extra tillskott är en bra ide för att hjälpa huden att bli det där skyddet vi också vill att huden ska vara.

Vad är antioxidanter och varför är det bra?

Antioxidanter förhindrar bildning av så kallade fria radikaler. Vi behöver syre för att andas, men samtidigt som syret omsätts bildas fria radikaler. När halterna av reaktiva ämnen blir för höga uppstår så kallad oxidativ stress som i sin tur skadar celler och vävnader. Fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, vid hårt fysiskt arbete, vid sjukdom eller om man röker. Oxidativ stress har visat ha betydelse för utveckling av bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

Vitamin C – är en antioxidant och är effektivt när det kommer till att hämma fria radikaler som orsakar rynkor, slapp hud, ojämn hudton bland annat. C-vitamin bidrar till  kollagenbildning som har betydelse för hudens och tandköttets normala funktion, och som också är nödvändigt för bindväven. Du hittar C-vitamin i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. 

Vitamin A – är en kraftfull antioxidant och kallas lite skojfriskt för att vara hudföryngrande. Du hittar Vitamin A bland annat i lever, ägg, spenat, persilja, morötter, nypon och grönkål. Blanda ner lite nyponskalpulver i din nästa smoothie.

Selen – är bra bland annat för sköldkörteln och är stärkande för hår och naglar.

E-vitamin – minskar drastiskt bildandet av fria radikaler i huden och hjälper till att stärka hudens fuktbarriär. All hud mår bra av E-vitamin eftersom det stärker hudens motståndskraft. Du hittar E-vitamin i sötmandlar, ägg, avokado och fullkornsprodukter. 

Zink – är en livsviktig mineral som behövs för att immunsystemet och ämnesomsättningen ska fungera som de ska. Zink påverkar hud, hår, naglar och vår ögonhälsa. Du hittar zink i ostron, musslor, krabba, kyckling, parmesanost, bönor, vetegroddar, vetekli och mjölkprodukter.

Biotin –  det här vitaminet är kan man väl säga är en riktig hår- och hudräddare. Märker du att naglarna spricker lätt, att håret är trist och livlöst, så kan en kur med biotin vara som en första hjälpen-kur. Biotin håller huden frisk och balanserar hudens talgproduktion. Du hittar biotin i nästan all mat men just lever, äggula, havregryn och vetegryn är speciellt innehållsrika på just biotin.

ERBJUDANDE Jag samarbetar sedan många år med Greatlifeoch har där plockat ihop ett toppenbra hudpaket i mitt namn, måste jag själv erkänna. Med koden Karin får du ytterligare 15 procent på det rabatterade hudpaketet som stöttar huden. Det innehåller tre olika kosttillskott som tillsammans ger dig det stöd du vill ha: Skin, Nails & Hair 2: innehåller ämnen som bidrar till bättre hud, hår och naglar samt ämnen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Det senare kan man lugnt påstå är hudens fiende.Zink:  som förutom att zink bidrar till normal hud, hår och naglar även bidrar till immunförsvarets normala funktion.Complex C:  bidrar till att skydda hudcellerna mot oxidativ stress och som bidrar till immunförsvarets normala funktion.  

Om man inte vill boosta med kosttillskott  så har jag också skrivit i vilka livsmedel du hittar respektive vitamin/mineral om du vill boosta din hud via maten. En favorit som seglat upp på kosttillskotthimmeln är Q10, som är ett coenzym och en antioxidant och som hjälpte mig med hjärtsvikten jag fick av alla cancerbehandlingar. 

Q10 – är en antioxidant och kan motverka bildandet av rynkor som uppstår av åldrande och solskador. Q10 minskar med åren i kroppen och har en antiinflammatorisk effekt och verkar både stärkande och skyddande vid många tillstånd. Q10 bildas naturligt i kroppen och behövs för energiproduktionen i cellerna. Q10 bidrar också till produktion av ämnen som håller huden stark och vital. Det har även gjorts en del studier på Q10 både vid hjärtsvikt men också som skydd mot exempelvis UVB-strålning.  Du hittar Q10 i animaliska livsmedel som rött kött, fet fisk och kyckling. Bra vegetabiliska källor är valnötter, jordnötter, sesamfrö, pistagenötter, broccoli och blomkål.