Vi är nästan en halv miljon människor i Sverige som är diagnosticerade med sköldkörtelproblem och ändå, trots denna enorma patientgrupp så är det så många som fortsätter att må dåligt trots medicinering. Borde man inte då som landsting tänka och agera lite kvickare? Borde man inte tänka att det är nåt som är fel?
Varför har så många personer problem med sin sköldkörtel?
Och hur många går runt och mår dåligt odiagnosticerat?
Eller ännu värre feldiagnosticerade?
Och hur många är det inte som självmedicinerar?
Som det ser ut idag finns det typ bara ett behandlingssätt eftersom man på 70talet tog bort möjligheten att välja annorlunda. Dessutom finns det alldeles för få läkare med kunskap om alternativ än det gängse Levaxinet som är det enda som vi får utskrivet. För det finns alternativ:
Levaxin är standardbehandlingen till patienter med hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln). Medicinen består av det syntetiska hormonet T4. Levaxin ger dock inte symtomlindring för alla. Det förekommer tyvärr att man fortfarande har hypotyreossymtom kvar – även på högre doser. Det finns också de som får symtom som vid hypertyreos (överfunktion i sköldkörteln) med hjärtklappning och “hjärtat i halsgropen”, trots att de är undermedicinerade enligt blodproven. Det kan därför vara bra att veta att det finns alternativ. Om man inte mår bra på Levaxin (T4) kan man pröva Euthyrox (T4), kombinationsbehandling med Liothyronin (hormonet T3) eller läkemedel med naturligt sköldkörtelhormon, NDT (som innehåller T4, T3, T2, T1, T0 och kalcitonin). Källa: Sköldkörtelförbundet
Jag tror inte att jag är ute och cyklar när jag tror att vi också är många kvinnor som felbehandlas. För när vi kommer med våra problem till husläkare, vårdcentraler osv får vi ofta höra att det är stress, vår relation, vår ålder och då främst klimakteriet.
Vi får antidepressivt utskrivet utan att tester görs och just antidepressiv medicin kan förvärra hypotyreos. DET borde varje läkare vara medveten om och därför se till att patienter tar tester innan man skriver ut sån medicin.
Det hände mig.
Jag gick till husläkaren i februari-mars 2012 för min trötthet, att jag kände mig låg och att mitt humör var så ojämt. Klimakteriet och pmssvängningar trodde läkaren och utan att ta några prover skrev han ut serotoninhöjande medicin.
Knappt ett halvår senare fick jag inflammatoriska och hormonell bröstcancer Och det visade sig att jag hade sköldkörtelproblem, vilket jag fick reda på långt senare.
Jag är ingen läkare.
Men som patient och med den kunskap jag har idag om biverkningar osv så hade jag velat att man innan man skriver ut medicin som enligt FASS kan skapa vad ska jag säga kaos i hormonerna. Ja, jag hade velat ta alla tester. Borde vara en självklarhet tänker jag.
Idag tar jag inte någon medicin utan att kolla i FASS om den har biverkningar. När jag läst värderar jag för- och nackdelar. Jag kollar upp om det finns alternativ och helst biverkningsfria.
Idag samarbetar jag också med werlabs som är ett företag där du snabbt och enkelt kan ta de tester du behöver för att se hur du mår.
Jag tog testerna för att kolla min sköldkörtel. Det visade sig att jag hade hypotyreos. Jag tog upp det med mina cancerläkare som bekräftade att jag haft dåliga sköldkörtelvärden under hela cancerperioden (men att man inte sagt nåt). Jag började äta olika kostillskott för att förbättra sånt som jag också visat mig ha brister av och jag ställde mig i kö för att träffa en Funktionsmedicinsläkare. Det vill säga en läkare som ser till helheten och inte bara skriver ut en burk Levaxin. Det tog nästan ett år, så lång patientkö är det till en läkare som också kan skriva ut naturligt sköldkörtelhormon dvs NDT. Jag läste på om Levaxin, dels har min mamma ätit det i 30 år och nej, jag vill inte äta en medicin i resten av mitt liv och mår som hon gjort. Det var så jag tänkte. Idag tar jag NDT. Jag betalar det själv. det blir dyrt. Men jag tänker om vi höjer våra röster. Om vi går samman och om vi alla går med i Sköldkörtelförbundet. Ja, då kanske våra röster hörs. Vi kanske blir lyssnade på. De pensionerade endokrinologerna kan ge nyutexaminerade läkare information om hur man medicinerade innan 70talet. För det var då man tog bort alternativen till Levaxin.
Och om du känner av trötthet, håglöshet, nedstämdhet, torrt hår, viktuppgång osv så kanske det faktiskt inte är klimakterieprobslem utan just sköldkörtelproblem. Ta mitt specialutformade test som jag numera har hos werlabs.HÄR HITTAR DU DET
Och glöm inte att du får 10 procent om du skriver in koden KARIN när du ska betala.