Rätten att få bestämma själv

fullsizerenkkder

det hela började med att jag gjorde ett werlabstest för ett och ett halvt år sedan som visade att jag hade underskott av sköldkörtelhormon. När jag skickade mina provsvar till de som behandlat mig under cancern så var svaret att proverna var lägre än tidigare. Alltså att de blivit bättre. Det jag tycker är så konstigt är att ingen sagt nåt, ingen har påtalat att jag gått omkring med hypotyreos. Ibland tänker jag att det är så mycket jag får svar på när jag grottar in mig i det som skrivits och skrivs om sköldkörtelproblematik. Samtidigt som det verkar vara ett outforskat område som mest drabbar kvinnor. Hm… kan det ha ett samband?!

Har man inte varit feminist tidigare, jag nog fan blir man uppmärksammad om hur orättvist och ojämlikt det är när det kommer till hur vi kvinnor behandlas i vården. Kanske dags att man faktiskt tillsätter en särskild sjukvårdsminister som just kämpar för rättvis vård. Man tror att det går runt typ 400 000 med obehandlad sköldkörtelproblematik, behöver jag säga att den högsta siffran är just kvinnor? Det är de kvinnor som skickas hem med svar som Du är trött – vila. Ja, för just trötthet är ofta ett symptom. Att man snabbt gått upp i vikt. Ja, då får man hör att man är i den åldern. Du är deprimerad och så får de ssri-preparat utskrivna vilket har visat sig inte vara bra för personer med hypotyreos. Att man ska göra grundliga blodtester borde alltså vara en självklarhet INNAN ssri-preparat skrivs ut tänker jag.

När jag fick reda på att jag alltså har hypotyreos och också förmodligen gått runt med det länge, så googlade jag runt. Det som jag alltid gör när jag får reda på nåt fel. Jag läste om medicineringen och bestämde mig för att kan inte ville ta Levaxin. Vilket alltså är det ENDA som sjukvården skriver ut i Sverige. För i resten av världen ser det annorlunda ut. Bara det får mig att dra öronen åt mig. Jag hittade en text på en numera nedlagd sida om hypotyreos (hypotyreos.se). Jag tycker hon sammanfattade det så bra,:

Fram till 1960-talet fanns det bara en behandlingsmetod för hypotyreos: Tillskott av naturligt sköldkörtelhormon. När sedan de syntetiskt framställda hormonerna lanserades, fick de i princip helt ersätta de naturliga. Trots att de inte fungerar på samma sätt och inte ger samma goda resultat. Mediciner som tidigare var standard, måste varje patients läkare nu ansöka om licens för hos läkemedelsverket, för att få skriva ut. Dessutom krävs en ny licens varje år trots att behandlingen är livslång.

Skillnaden mellan de olika typerna är stor:
De naturliga (tex Erfa Thyroid) innehåller alla de sköldkörtelhormoner som kroppen behöver och som en frisk sköldkörtel naturligt producerar, dvs T1, T2, T3, T4 och calcitonin.
Den mest använda syntetiska medicinen, Levaxin, innehåller endast T4.

Om man ägnar ett par minuter att fundera kring detta, så kommer osökt frågan: Om naturen, som är så rationell och hela tiden strävar efter att optimera organismerna genom att skala bort allt onödigt, anser att även T1, T2, T3 och calcitonin behöver produceras av den friska sköldkörteln varför behöver dessa ämnen då inte tillföras den skadade eller sjuka sköldkörteln, som inte längre själv klarar av att tillverka de olika ämnena? Hur kan läkarvetenskapen anse att den förstår bättre och vet mer, än den natur som skapat oss?

Fram till 1960-70-talen, då de gamla metoderna för diagnostisering och behandling användes, var låg ämnesomsättning/ hypotyreos inget stort problem vilket det har varit under senare tid. Att den ”gamla skolans” läkare nu pensionerats i hög grad gör det ännu svårare för patienterna att få en adekvat diagnos och behandling de nyare läkarna har ju bara kunskap om blodprover som diagnosmetod och Levaxin som behandling! Läs mer om detta i Karin Munsterhjelms genomgång av ”Hypotyreos förr och nu”.

Det finns de som mår bra även med hjälp av de nya medicinerna, men för många andra återställer medicinen egentligen bara hormonhalten i blodet dvs den halt som valts ut som diagnosmetod. Patienten blir därför friskförklarad eller ”euthyroid”- trots att alla symtom finns kvar och nya tillkommer vartefter. Så länge man äter de syntetiska hormonerna får man ingen hjälp eftersom blodproverna är ”så bra” och övriga symtom inte räknas. För många drabbade har detta blivit en varningssignal: Om läkaren hävdar att blodproverna är bra så gäller det att se upp! Skaffa dina provsvar på papper och läs på! Idag vittnar många om att de blivit mer eller mindre friska efter många års sjukdom bara genom att byta till det naturliga preparatet! Detta verkar ha lättare att ta sig in i cellerna, där ämnesomsättningen sker och där ”felet” sitter. Detta ger alltså verklig bot och lindring och inte bara återställda hormonhalter i blodet! Samhällsekonomiskt är det vansinnigt att hålla fast vid de syntetiska medicinerna när det vore så enkelt att hjälpa så många att bli friska, aktiva och arbetsföra medborgare med minimalt behov av sjukvård!

När jag gick med i sköldkörtelgrupper på facebook förstod jag hur många som mår dåligt trots att det alltså får den enda hjälp som finns i Sverige dvs Levaxin. Jag fattar att det säkert finns de som mår bra med Levaxin. Men jag som vet att jag alltid får biverkningar av läkemedel. Jag vill ha alternativ och så klart så bioidentiskt som möjligt. Och jag tycker att jag har rätt till det. Jag har rätt till att få välja. Men nu har jag efter att ha väntat i ett år på att få träffa en sköldkörtelexpert äntligen fått börja med Erfa Thyroid. Jag har ätit det i fyra dagar. Det trappas upp försiktigt. Jag tycker faktiskt att jag redan fått hjälp. Och jag kommer att skriva mer om det. Ni ska få veta mer.

Men jag vill också uppmuntra er till att ta reda på era värden. Antingen går du till din husläkare och ber om att få ta tester. Eller så gör du som jag gjorde och gör tar mina tester hos werlabs. För ett år sedan blev jag kontaktad av werlabs och erbjuden att bli ambassadör. Idag har vi utformat ett särskilt sköldkörteltest. Och det är jag väldans glad över. Jag tar det själv återkommande för att se mina värden. Jag äter kosttillskott för att hjälpa kroppen i övrigt. Vi får se vad som händer med mig nu när jag börjat att behandla hypotyreosen med Erfa. Men skillnaden är att jag nu alltså måste betala själv. dyra pengar för ett preparat som tidigare var det preparat som hypotyreospatienter fick. Vad man alltså nu gör inom sjukvården är att vi måste skaffa det på nätet och via läkare som ger oss den möjligheten när egentligen sjukvården skulle kunna plocka hem den möjligheten själva. Läs tjäna pengar. Och vi som patienter förhoppningsvis slapp betala dyrt för ett preparat som är skitbra och som är licenserat och används i resten av världen. Sorry men svensk sjukvård är inte särskilt smart här. Inte särskilt schysst eller intresserad av att lyssna på patienternas önskan. I slutändan är det ju vi patienterna som förlorar så klart. För oss blir det dyrt.

HÄR HITTAR DU WERLABS

HÄR HITTAR DU mitt sköldkörteltest

Vad gäller werlabs så får du 10 procent rabatt om du skriver in KARIN i kampanjrutan när du beställer ett blodprovstest. Bra va?!

SKÖLDKÖRTELFÖRBUNDET

8 reaktioner på ”Rätten att få bestämma själv”

  1. det kan jag inte svara på, men jag tycker inte du ska göra det. du tar ju redan flera blodprover på sjukhuset gratis. Titta på dem. Be din onkolog berätta om dina provsvar. Du är under behandling nu och då tycker inte jag du ska utsätta din kropp för andra blodprover etc. Men om du känner igen symptomen och om dina värden visar sig vara låga, be läkaren titta lite extra på det. Kram och jag hejar på dig.

 1. Håller helt med Karin! Har också en underfunktion och har nog haft den med mig i olika stadier genom livet. I tonåren var jag väldigt deprimerad och idag kan jag se att det berodde på sköldkörteln. Elchocker och starka mediciner för psyket fick jag – men utan hjälp. Äter Levaxin sen tiotal år tillbaka, men känner mig inte bra. Olika symptom. Mamma hade besvär med sköldkörteln (ibland under- och ibland överfunktion) från och till hela livet. Det enda man erbjöd henne var Levaxin .Jag är precis i en fas med hårmineralanalys, så jag kommer att följa de rekommendationerna som analysen ger. Men om det inte har hjälpt mig under några månader, kommer jag att ta prover på Werlabs. Jag känner att jag inte heller vill äta Levaxin.

 2. Tyvärr, tyvärr… vi kvinnor behandlas fortfarande på sidan av i mycket forskning. Fruktansvärt att man bara kan skjuta undan det naturliga när skolmedicinen kan jobba ihop med den. Vi har rätt att kräva bra mediciner när de finns! Vi behöver alla tillsammans påverka på alla vis. Ifrågasätta. Erfarenhet. Kunskap. Våga diskutera. Alla har inte råd att få hjälp av tex werlabs! Vi betalar för landstinget. När man begär ut sina svar är man jobbig o får tolka den själv. Ifrågasätta… tack för att du sprider mer om hormoner.

 3. Ann Westmar

  Jag måste bara få kommentera dig o artikeln, Karin. Du måste ha hjälpt 100 tals kvinnor med dina djupgående analyser av olika sjukdomstillstånd. Jag är djupt imponerad av dig.
  Varma hälsningar Ann

 4. Hej Karin!

  Vilken läkare går du till för att få bioidentiska hormoner?
  Har du tips på vart jag kan gå?

  Tack på förhand!

 5. Tyvärr är läkarna otroligt dåliga på att ta rätt prover, de vet inte hur de ska avläsas och att svaren inte blir rätt om man tar Levaxin….. Det fick jag klart för mig efter många år på levaxin utan någon förbättring.
  Pratade med Helena Rooth Svensson som har skrivit boken – Det trötta folket
  Hon bekräftade även ovanstående, för att göra en lång historia kort.

 6. Pingback: this is Sweden | Karin björkegren jones

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *