jag är en riktig lymfdiva

Som jag längtar till när jag får hålla min nästa bok Omstart- för en starkare, renare och friskare kropp i min hand. Och till när DU håller min bok i handen. Vill så gärna höra vad du tycker?! Och självklart vill jag veta om du märker nåt på ditt lymfsystem om du testar nåt av mina förslag från boken.

För en sak som jag är hundra procent säker på det är att lymfsystemet är ett oerhört viktigt system i kroppen. Precis lika viktigt som blodsystemet och det vet vi ju mycket om. För mig är det verkligen skämskudde när jag förstår och förstått att så få inom sjukvården vet nåt om lymfsystemet och att det behandlas så styvmoderligt och framförallt att vi kvinnor med lymfproblematik behandlas så styvmoderligt. INTE OK!

Det är inget lite fåfängt problem som kan viftas bort med; det är din ålder, det är därför du svullnar. Eller. Du är i puberteten, menopausen eller vad sjuttsingen man får höra. En del tjejer blir uppmanade att banta och att ta vätskedrivande vilket bara förvärrar lymfproblemen.

Läste ett intressant inlägg från en tjej med lymfödem i sin arm. Hennes ödem blev bättre när hon ammade sin bebis. Sånt är ju skitintressant att forska på tänker jag. Funkar bebisens mun som en lymfapress, eller är det de goda hormonerna som bildas i kroppen när man ammar som gör att svullnaden går ner?

Intressant tycker jag. Mitt ödem blir bättre av salta havsbad. Det blir inte bättre av varma klorfyllda poolbad som de erbjuder på Sfärens lymfrehab. Den rehabilitering jag fick från landstinget förra året. DET tyckte jag också var otroligt pinsamt, att det som landstinget erbjuder för oss med lymfproblematik är varma klorbad i pool och INGEN andningsgenomgång, fast man vet att lymfsystemets pump är andningen. Precis som hjärtat är blodcirkulationens pump.
Ingen lymfterapeut har gått igenom andning med mig eller deltagarna på de olika rehaben jag varit på och ändå säger de gång på gång hur vikta andningen är. För mig blir det så konstigt eftersom det är de som får anslag från landstinget så att vi kan gå på högkostnadskortet.

Ge oss som har lymfproblem möjlighet att välja den vård som passar oss bäst. Själv har jag lagt ner tusentals (uj orkar inte räkna) kronor på att gå på privata behandlingar hos min favorit Bebe Gransten som driver Lymfsalongen i Bromma. Jag har också utbildat mig till lymfmassör för Bebe. Men allt det där kan ni läsa om i min bok. Där kommer också flera bra alternativa terapeuter till tals. Där har jag samlat information, råd, tips både mina egna och andras, för det är så man hittar kunskap tänker jag. Man samlar in information från människor.

Skulle bara önska att någon verkligen drev våra frågor, typ en bra patientförening så att vi får den bästa vården. Eller att de drev frågan om botbidrag för oss som dras med problematik som måste behandlas kontinuerligt för att inte bli värre. Men tills dess får ni hålla till godo till mina råd om vad man kan göra själv.

omstart

Och så glad jag blev när jag upptäckte att boken är Månadens bok KOLLA HÄR

Och by the way. Väldans ego så tillägnar jag boken Omstart till mig själv. Jepp det kan man nämligen också göra… För jag är en lymfdiva.

Den här boken tillägnas mig själv, som en påminnelse om alla omstarter, alla nya val, alla nya steg jag har tagit. Små steg och stora kliv, med en vetskap och envishet om att allt jag gör leder mig framåt och gör mig både starkare och friskare. Tack jag själv, för att jag orkat fajtas, ifrågasätta vetenskap och för att jag vågat testa nya saker. Allt med en enda sak i sikte – att bli frisk och att må bättre. Idag är jag tacksam för att jag lever, och det med en tillit och tilltro till att kroppen är ett mirakel. Den vill läka om vi hjälper den.

dedikation Omstart

8 reaktioner på ”jag är en riktig lymfdiva”

  1. Den boken ska jag köpa! Har själv börjat få fart på mitt lymfsystem verkar det som och vill lära mig allt jag kan! Och jag hoppas det kommer att bli mer fokus framöver på lymfsystemet, för jag tror att det är viktigare än vad vi inser för att kroppen ska må och fungera optimalt! Tack Karin för att du skrivit denna boken och jobbar för att uppmärksamma vikten av ett fungerande lymfsystem!

  2. Jag ser väldigt mycket framemot boken! Ända sedan du berättade att den var under arbete, så kände jag att nu skriver Karin sin kanske allra viktigaste bok ♥
    Kram och vacker sommar till dej!

  3. Jag undrar vilken utbildning /för lymfterapi/ du har. Jag har hört om ”kurser”, där ledaren själv bara har några dagars utbildning, och vill förstås ha valuta för mina pengar.(Med liten pension får man vara försiktig med slantarna)
    Några (elev)behandlingar har jag fått tidigare, och kände verkligen skillnad.

  4. Jennifer Andersson

    Sedan 6 – 8 månader tillbaka har jag fått problem med att jag lägger på mig vätska. Har aldrig haft det bekymret tidigare. Om jag nu vill börja se över mitt lymfsystem, vart börjar jag? Och med vad?

    Längtar till din bok kommer! ?

    Mvh Jennifer

  5. Ska definitivt köpa din bok. Tittade idag om den fanns hos Adlibris. Svagt att det finns så litet kunskap om detta inom cancervården. Jag har lagt på mig onödiga kilon kan bero på vätskeansamlingar. Du är definitivt värd att tillägna dig själv boken så mycket som du har kämpat!

  6. Fina Karin! Du är en sån inspiration för mig på många sätt ? Jag har flera av dina böcker och jag gillar särskilt ett ”stressfritt liv” som bara är som en riktig karamell med massa god fyllning. Nu ser jag fram emot din nästa bok och jag undrar om den är särskilt riktad för cancerpatienter eller människor med olika typer av ödem? Eller är den för ”alla”? Synd att det inte finns något smakprov på den. Jag funderar på att förbeställa den ? Och länken till månadens bok nedan funkar inte om du vill fixa det ? Puss o kram från Pernilla ❤️?☀️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *