ansvar och kosttillskott

Läser Jenny Strömstedts krönika om kosttillskott och lägger den i en av raden av dem som kritiserar Hannah och Amandas kosttillskott. Läser också diskussionen som förs på instagram.
Och tänker på diskussionen som förts angående en intervju med mig i dn.
Mycket handlar om att man som tjej i media är en förebild och att man ska vara väldigt aktsam med vad man säger och vad man gör. Och vad man säljer. Och hujedamej om man skulle säga att man blev läkt av alternativvård. Då kommer alltid någon och säger att det är placebo.

Och visst det är viktigt. Men om man som tjejer utgår och berättar om sina egna erfarenheter och också tydligt säger att jag är jag, du är du. Så finns det alltid någon som man måste ta ansvar för. Lite som om tjejer inte förstår bättre. Som att vi inte kan ta till oss information och sålla ut därifrån vad vi vill eller behöver. Därför ska en tjej som tar plats, eller getts plats i media vara aktsam.

Jag har den senaste tiden fått en del mejl och kommentarer från i främsta hand kvinnor som anser att jag har det här ansvaret.

Jag försöker ta mitt ansvar. Det är ju därför jag gång efter annan på mina knipworkshops, föreläsningar och workshops överhuvudtaget säger: Låt aldrig någon säga att det är normalt när du kommer med dina problem/smärtor till sjukvården, eller vart sjuttsingen du tar dem. Glöm aldrig att du är expert på dig. Du vet hur det känns. Om det känns bra eller dåligt. Ge aldrig bort den makten till en vitrockare eller till en vacker kosttillskottätare som blickar ut från vacker miljö i någon tidning. Du har rätt att bli behandlad med respekt, bli lyssnad på. Och hjälpt. Och läs på om det du stoppar i dig. Läs på om biverkningar både vad gäller läkemedel som med kosttillskott. LÄS PÅ. TA REDA PÅ.Man kan säga JA och man kan säga nej.

Min enda åsikt i detta är.
Ta reda på innehållet i allt du äter. Bara för att någon säger att det är bra, behöver inte det betyda att det är bra. Nu är det kosttillskott som gäller. Tydligen en lukrativ marknad. För en tid sedan fick jag erbjudande från en kosttillskottstillverkare att kränga deras produkt som ”lät” fantastisk. Det var ett medel för den stressade kvinnan. Jag hade kunnat tjäna pengar på det. Jag hörde av mig till en jag litar på som kan det här med kosttillskott bland annat. Hen hörde av sig till företaget och bad om innehållsförteckningen och sen hörde hen av sig till mig och sa. Det innehåller det här och det här och det är inget jag skulle rekommendera. Den här superprodukten var alltså fylld med ingredienser som var väldigt tvetydiga. För det är också viktigt hur man byggt upp kosttillskottet. Det finns många fler än Hannah och Amanda som gett sig in i den här affärsverksamheten. På samma sätt som de tidigare sålde sitt egna vin, eller de kanske de fortfarande gör? Men det är skillnad på kosttillskott och kosttillskott på exakt samma sätt som det är skillnad på mat och mat. HÄR kan du läsa vad jag anser om kosttillskott och kosttillskott Jag valde att samarbeta med Greatlife. Jag köper bara mina kosttillskott därifrån. Och ja, jag äter kosttillskott. Och ja, jag tror att jag behöver det. Jag tror…
Jag vet inte hur Hers är uppbyggt. Men om jag skulle få för mig att äta det, så skulle jag läsa på om det innan.

Men till och med livsmedelsverket har gått ut och sagt att vi behöver kosttillskott som d-vitamin och Omega 3. Och jag tror att det är tidsfråga innan de kommer att gå ut och nämna fler vitaminer och mineraler som vi behöver äta för att vi är i avsaknad av det och behöver just tillskott.

Men jag tror inte att ett kosttillskott kan hjälpa mot allt. Jag tror självklart på en hälsosam livsstil. Att leva i ett lugnare tempo. Inte ha höga krav på sig själv och sin omgivning.

Läste det här på en kompis facebooksida. Det är ett kedjebrev:

När vi blir äldre kommer vi att inse att bära en klocka för 50 kr eller en för 300 000 kr inte spelar någon roll – båda visar samma tid.
Att om huset vi bor i är 30 eller 3000 kvadratmeter har ingen betydelse om du bor själv – ensamheten är densamma.
Att om du kör en 10 000 kr Honda eller en 500 000 kr Volvo spelar mindre roll – båda har samma syfte.
Att du måste sälja timmar av ditt liv till att arbeta hårt för att tjäna ihop till de dyra inköpen av saker som du inte hinner njuta av, för att du måste jobba ännu mer för att ha råd att åka iväg på en resa för att vila upp dig eftersom du jobbat så hårt.
Att ju äldre vi blir, desto färre saker verkar värda att köa för.
Du kommer att inse, att din sanna inre lycka inte kommer från de materiella sakerna.
När du är tillsammans med din käraste, dina vänner, föräldrar, barn, djur, grannar och när ni umgås och pratar om allt mellan himmel och jord – det är lycka!
Uppfostra inte era barn att vara rika. Utbilda dem att vara lyckliga för det lilla i livet så när de växer upp så vet de värdet av saker, inte priset.
Ät din mat som din medicin, annars måste du äta mediciner som din mat.
Om du bara vill gå snabbt, gå ensam! Men om du vill gå långt, gå tillsammans!
Ta vara på solljus, vila, motion, hälsosam mat, din familj, dina vänner och boosta ditt självförtroende.
Lova vara din egen bästa vän, då känner du dig aldrig ensam.”

Hur tänker ni om kosttillskott? Om det nya att sälja kosttillskott i sitt eget namn? Om kända tjejers ansvar?

3 reaktioner på ”ansvar och kosttillskott”

  1. Tänk efter före…gäller det mesta ; )…förvånas över att människor inte informerar sig mer om tex kosttillskott- det mesta finns i maten vi äter- men fattar att det är lätt att falla för ”quick fix” om man är utarbetad mentalt och fysiskt som många är nuförtiden. Att sälja kosttillskott eller någonting annat står för dem som väljer att göra det och deras samvete, du är alltid skyldig att ta eget ansvar/beslut vad du äter/köper osv. vilket är lätt att säga, och vem som ska informera dem som inte fattar att de själva måste söka kunskap är en nöt att knäcka. Livs/miljökunskap i skolan skulle ju behövas.

  2. Catrin Månsson

    Jag tycker det är viktigt att ta reda på vad kosttillskottet innehåller och varför man tar det. Det finns tyvärr mycket oseriöst i den branschen. Läste om ett kosttillskott som skulle kosta ca 1000 kr att köpa en burk, men när man kollade innehållsförteckningen så innehöll den ungefär samma saker som Enomdan som säljs på apotek för ca 100 kr. Jag tror att det är viktigare att äta allsidig och bra mat och ev tillskott om man behöver det. Själv tar jag D-vitamin under vinterhalvåret.

  3. Amanda och Hanna har skapat en mysig kompis känsla med sina poddar, vi lär känna dem och vara lite som de är, snygga, lyckade, vackra hem och kläder osv. De lanserar vin, kläder, kosttillskott m.m. och vi förförs och ser deras bilder från ett härligt sommarhus på Gotland och ett glas rosé och mys med vänner hela sommaren. Vintertid är de härliga bilder från fina boende och härliga semestrar för att få lite sol i vinterrusket. Jag skriver härligt för det är de ordet systrarna använder hela tiden.
    Men detta är ju deras jobb och det gör de med bravur och säkert utan ondska, men vi som läser och förförs kanske måste förstå att det inte går att köpa sig någon annans livsstil!? Men så här ser de nya ”idolerna” ut för tjejer i yngre medelåldern kanske?
    Vad jag menar; köp det om du vill men du blir aldrig som dem! Du är du och gör det bästa av det med eller utan deras kost tillskott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *